Atentie la centralele de apartament primavara! Cum reducem costurile fara sa ne punem viata in pericol

Actualizat la 20 August, 2019 at 10:50 am

Primele saptamani de primavara, cele care marcheaza trecerea de la temperaturile sub 0 grade Celsius la temperaturi pozitive, sunt si cele in care avem cele mai multe sanse sa ne crestem factura de intretinere a casei fara sa vrem.

Primele si cele mai mari costuri la care trebuie sa avem grija sunt cele de caldura. Inca nu este suficient de cald afara ca sa renuntam la incalzirea casei, dar trebuie sa avem grija la cativa factori.

Pentru cei care au centrale termice, este cu atat mai mult recomandat in aceasta perioada sa utilizeze termostate de ambianta sau cronotermostrate. Rolul acestora este a fixa o temperatura de ambianta si de a comunica aceasta temperatura catre centrala, astfel incat sa se mentina valorile dorite. Spre exemplu, puteti opta pentru o temperatura de 15 grade in timpul zilei, cand sunteti plecati de acasa, si de una de 21-23 de grade cand sunteti acasa. In plus, daca plecati intr-o minivacanta sau concediu, este recomandat sa setati 15 grade sau chiar mai putin temperatura ambientala, in functie de anumiti factori, evident – spre exemplu, daca aveti plante sau animale de companie, va trebui sa tineti cont si de ei.

Un cronotermostat poate avea un pret intre 230 si 922 de lei,

Cronotermostat

iar un termostat electromecanic poate avea un pret intre 59 si 266 de lei

termostat electromecanic
dar suma se va deduce din facturile de intretinere. Ideal este sa achizitionati aceste produse din magazine specializate, in care sa aveti incredere si, care, in plus, va pot oferi garantie.

Atentie! Multi decid ca, in loc sa investeasca bani intr-un astfel de aparat, sa regleze caloriferele la valori mai mici. Inginerii de la Academia Romstal atrag atentia ca astfel de masuri sunt periculoase, deoarece cresc presiunea in centrala, existand riscul ca pompa sa se defecteze sau, mai rau, existand si sansa nefasta ca unele centrale sa explodeze din cauza presiunii.

Pentru aceasta, e important ca si centrala sa fie perfect functionabila, iar verificarea tehnica periodica sa fie realizata la timp, de catre o firma certificata ISCIR. Altfel, riscati nu numai o amenda, ci si sanatatea si chiar viata.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.