Aparate de aer conditionat cu inverter – singura optiune!

Actualizat la 6 June, 2015 at 01:51 pm

Incepand din acest an, aparatele de aer conditionat cu inverter sunt singura optiune de achizitie pentru consumatorii casnici. Conform normativelor europene aparatele de aer conditionat clasice nu vor mai fi comercializate, locul lor in piata fiind luat de aparatele cu inverter. Reducerea consumului de energie electrica si a emisiilor de carbon pare sa fie scopul final al acestor masuri dar primul lucru care se observa in piata este pretul mai mare al unui aparat de aer conditionat. Diferentele de pret sunt destul de mari, ajungand chiar la 50% in cazul celor mai ieftine aparate de aer conditionat cu inverter, de la un pret minim de aproximativ 1 000 de lei la unul de 1500 de lei, in cazul celor mai mici aparate cu puteri de 9 000 de btu. Investitia mai mare de la inceput se recupereaza insa in timp printr-o eficientă energetică sporită.

aparat de aer conditionat cu inverter

Invertorul aparatului de aer conditionat este folosit pentru a controla viteza compresorului (motorului) care produce aer rece si pe care ventilatoarele il imping in incapere pe cand aparatele clasice reglau temperatura folosind un compresor care functiona la capacitate maxima si care se oprea si pornea, de unde si denumirea de ON/OFF. Noile aparate incorporeaza un invertor electric care regleaza temperatura prin controlarea vitezei motorului din compresor. AM fi tentati sa credem ca un sistem care se opreste consuma mai putin decat unul care functioneaza continuu dar cu intensitate diferita. Experienta ne-a invatat ca nu e asa si daca ne gandim la automobile ne dam seama imediat ca tocmai ciclul oprit/pornit consuma cea mai multa energie. In medie un aparat de aer conditionat cu inverter consuma cu cel putin 20% mai putina energie decat un aparat clasic de tip ON/OFF.

aer conditionat inverter

Puterea aparatului este exprimată în BTU/h (British Thermal Units/hour) chiar daca în standardele europene/internaţionale puterea se exprima în W sau KW. Astfel se simplifica putin achizitionarea unui aparat de aer conditionat de catre publicul larg care nu are cunostinte aprofundate in domeniu. Unei camere medii cu o suprafata intre 20 si 30 mp ii va fi suficient un aparat de 9 000 sau 12 000 btu in timp ce camerele mari de peste 50 mp vor avea nevoie de aparate de 18 000 sau chiar 24 000 de btu. Astfel de metode simple se pot folosi de catre oricine dar pentru o dimensionare exacta a necesarului de aer conditionat va recomandam sa apelati la specialisti.

aparate de aer conditionatPe langa tehnologia inverter obligatorie, aparatele de aer conditionat isi pastreaza, ca orice produs electrocasnic, incadrarea in clase de eficienta energetica, de la A si A+ si pana la clasa G. In zilele de vara un aparat functioneaza in medie aproximativ 8 ore pe zi iar in zilele de canicula si mai mult astfel ca diferentele aparent mici de consum pe ora, pot afecta destul de mult consumul anual de energie electrica. Noua gamă de aparate de aer condiţionat Romstal Vision prin tehnologia inverter de utimă generaţie are cel mai mic consum de energie. Conform ultimei directive europene (Directiva ErP din 2013– produse cu impact energetic) noile aparate de aer condiţionat Vision au fost certificate cu clasa energetică A+ la funcţionarea pe încălzire şi clasa A pe răcire. Segmentul rezidential este acoperit de 4 modele de aparate de aer conditionat. Acestea acopera nivelele de putere clasice de 9000, 12 000, 18 000 si 24 000 btu.

aparate de aer conditionat vision

Avantajele unui aparat de aer conditionat cu inverter in comparatie cu unul de tip vechi.

 • Datorita faptului ca sistemul nu se opreste si porneste mereu, componentele din interiorul aparatului rezista mai mult in timp si astfel un aparat de aer conditionat cu inverter devine mai fiabil in timp.
 • Consumul mai mic de energie electrica este evident fiind principalul avanataj al acestor aparate.
 • Zgomotul este redus atunci cand se foloseste la aerul conditionat cu inverter tocmai pentru ca sunt eliminate pornirile si opririle repetate.
 • Functionarea la temperaturi extreme este un alt avantaj al noilor invertere, temperaturile maxime si minime de functionare fiind si ele imbunatatite.

In cateva cuvinte compresorul rotativ VARIABIL are un rol important in imbunatatirea performantelor aparatelor de aer conditionat. Invertorul variaza miscarea in functie de necesitati si astfel se obtin economii insemnate de energie si optimizari in functionare.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

One thought on “Aparate de aer conditionat cu inverter – singura optiune!

 • 24 July, 2018 at 14:03
  Permalink

  Este o mare pacaleala.Nu sunt frigotehnist dar am,,grija ” de peste 80 de aparate AC si in decurs de 2 ani au fost inlocuite circa 30 de aparate clasice cu altele noi cu inverter si in toate cazurile cele noi racesc mult mai slab decat cele clasice desi au tot 12000 btu.Mentionez ca am si AC DAIKIN si lafel este mult sub capacitatea celui vechi Vortex vechi de 14 ani(tot 12000 btu) Economia survine in primul rand din capacitatea redusa de racire.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *