Amenajarea terasei: idei practice, stiluri, materiale necesare
Terasa este binevenită îndiferent de cât spațiu ai la dispoziție. Amenajarea sa contează foarte mult și ar trebui realizată în armonie cu stilul casei și, în același timp, să fie adaptată nevoilor tale și ale familiei. Acordă atenție amenajării terasei, iar după-amiezile de vară cu familia și prietenii vor deveni simțitor mai plăcute. Mobilierul clasic poate fi îmbinat cu obiectele decorative, un balansoar sau chiar o băncuță, depinde doar de ce îți dorești de la terasă. Mai jos poți afla mai multe despre amenajarea terasei și alegerea materialelor potrivite.
- Amenajarea terasei în funcție de locație
- Amenajarea terasei în funcție de stil
- Amenajarea terasei în funcție de sezon
- Alegerea materialelor pentru amenajarea terasei
Amenajarea terasei în funcție de locație
Indiferent dacă dorești să amenajezi terasa în fața sau în spatele casei, vrei să o acoperi sau doar încerci să ai un colț de relaxare la bloc, ideile de renovare te vor ajuta să creezi atmosfera dorită. Mai jos poți vedea câteva particularități pentru amenajarea terasei în funcție de locație.
Amenajarea terasei exterioare casei
Dacă nu ai proiectat o terasă de la începutul construcției și vrei să realizezi acest lucru ca o prelungire lângă casă, trebuie să stabilești în primul rând dimensiunile terasei. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de preferințele personale, o poți amplasa într-o zonă cu umbră, pentru a te relaxa în zilele caniculare sau într-un loc unde soarele îți zâmbește pe durata întregii zile, dacă dorești ca terasa să fie luminoasă. În sezonul rece, poți monta incalzitoare, pentru a te bucura de terasă pe tot parcursul anului. În plus, poți opta pentru un sistem de închidere care va oferi protecție împotriva vântului, ploii și zăpezii. De asemenea, este bine să stabilești de la bun început bugetul. O terasă de mari dimensiuni va necesita o cantitate mai mare de materiale, iar costurile vor crește proporțional.
Amenajarea unei terase acoperite
Construirea și amenajarea unei terase acoperite are drept avantaj major faptul că te vei putea bucura de acest spațiu indiferent de vremea de afară sau de sezon. Mai mult, acoperirea terasei ajută și la reducerea timpului dedicat întreținerii.
Cu toate acestea, vara trebuie să asiguri circulația aerului, pentru a evita crearea unei atmosfere de spațiu închis și sufocant. Alegerea mobilei și a corpurilor de iluminat depinde de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de stilul terasei și de propriile preferințe. Pentru o atmosferă relaxantă, poți construi un acoperiș din bambus sau trestie, iar timpul petrecut pe terasă te va teleporta pe plajele însorite din estul Asiei.
Dacă bugetul nu este o problemă, poți alege să montezi un acoperiș retractabil. Acesta va avea dublu rol: îți va permite să te bucuri de zilele însorite și te va adăposti de frig și ploi.
Amenajarea terasei la bloc
Dacă ai ales un apartament la ultimul etaj, unde ai deschidere la terasa de pe bloc, ești una dintre persoanele norocoase, care se poate bucura de un spațiu generos de relaxare în mijlocul junglei urbane.
În funcție de perimetrul pe care îl ai la dispoziție, poți îmbina spațiul de relaxare, marcat de mobilier specific pentru terasă, cu verdele oferit prin amplasarea unor ghivece cu flori. Alege plantele în funcție de rezistența lor sub acțiunea directă a soarelui și a vântului.
De asemenea, pardoseala trebuie aleasă tot având în vedere schimbările de vreme, inclusiv prezența zăpezii și a înghețului. Poți alege să montezi plăci din lemn compozit sau gresie pentru exterior, foarte folosite în ultimul timp pentru amenajarea teraselor. Vin în culori variate și au o rezistență mai mare în timp.
Amenajarea terasei în funcție de stil
Înainte de a începe amenajarea propriu-zisă a terasei, este foarte important să stabilești cum îți vei petrece timpul acolo, cât de circulat va fi spațiul și ce activități vei desfășura. Stilul terasei trebuie ales în armonie cu cel al locuinței. Mai apoi, de acesta va depinde alegerea pieselor de mobilier și a obiectelor de decor. Mai jos sunt principalele stiluri de amenajare a terasei, precum și particularitățile fiecăruia.
Stil modern
O terasă în stil modern îmbină culorile calde și simple cu liniile minimaliste și mobilierul modern, asemănător celui de interior. Se merge pe fotolii și canapele comode, un sistem de iluminare discret și un spațiu de relaxare/luat masa marcat de piese din lemn sau metal.
Amenajarea în stil modern pune accent pe simplitate, contraste de culorii vii, forme și linii futuriste, precum și pe elemente împrumutate de la celelalte stiluri de design. Este bine, totuși, să eviți îmbinarea a mai mult de 2-3 culori sau încărcarea spațiului cu piese de mobilier numeroase ori greoaie. Alege elemente de mobilier simple și practice, cu linii asimetrice și elemente industriale. În ceea ce privește decorațiunile, poți alege accesorii supradimensionate, paravane anti-vânt din materiale textile și perne decorative cu linii geometrice.
Stil rustic
Stilul rustic are la bază folosirea materialelor naturale și combinarea cu obiecte decorative tradiționale, care amintesc de casa bunicilor de la țară sau de o cabană la munte. Acest stil nu necesită un buget imens, ci doar imaginație. Dacă ai mobilier vechi în garaj sau pod, îi poți aplica un strat de lac și îl poți folosi pe terasă. Un alt exemplu des întâlnit la terasele amenajate în stil rustic este butura transformată în scaun sau în măsuță de cafea ori băncuța veche, vopsită și așezată la loc de cinste.
Pe lângă aceste elemente, terasa rustică este marcată de lemn, pietre, plante și decorațiuni cu aspect nefinisat, pentru un plus de atmosferă. Culorile tradiționale, elementele din folclor sau broderiile bunicii pot completa cu gust o terasă în stil rustic. Obiectele de iluminat sunt dintre cele mai simple și pot consta în combinații din fier forjat, lemn neprelucrat sau coarne de cerb, ce reprezintă un motiv al unei cabane montane. Felinarele vor întregi atmosfera și vor oferi un plus de intimitate și relaxare.
Stil minimalist
Stilul minimalist îmbină funcționalitatea cu designul simplu și confortul. Culorile sunt simple, se merge pe nuanțe neutre, care oferă liniște refugiului tău, după o zi agitată. Lemnul, piatra, sticla și detaliile metalice completează de minute terasa în stil minimalist. Pentru a aduce un strop de viață pe terasa minimalistă, poți alege perne decorative și plante supradimensionate.
Stil mediteranean
Stilul mediteranean îți oferă o stare bine, deoarece elementele sale amintesc de plajele însorite din vacanță și, astfel, te ajută să te relaxezi imediat ce ajungi pe terasă. Pentru o atmosferă mediteraneană veritabilă, alege materiale precum lemnul, piatra, teracota sau plăcile de ceramică. Pentru un plus de autenticitate, poți opta pentru montarea unei pergole și amplasarea de plante cățărătoare. Decorul este unul minimalist, reprezentat, de regulă, de perne în culori vii, precum turcoaz, albastru sau roșu.
Stil romantic
O terasă amenajată în stil romantic are drept element central mobilierul din fier forjat, care oferă o atmosferă boemă terasei tale. Poți alege scaune sau mese cu picioare curbate din fier forjat, iar decorul poate fi reprezentant de pernuțe decorative în nuanțe pastel sau cu imprimeu floral. Amplasarea unor ghivece cu flori roz sau violet va completa de minune terasa romantică. Pentru o atmosferă intimă, poți decora terasa cu felinare, lampadare sau luminițe, care vor întregi atmosfera romantică.
Stil scandinav
Designul scandinav este tot mai popular în ultimii ani, atât în amenajarea interiorului, cât și pentru terase. Acesta presupune folosirea culorilor deschise și a pieselor de mobilier care îmbină eleganța cu funcționalitatea și simplitatea liniilor și a materialelor. Predomină lemnul și verdele, spațiul reprezentând o legătură între design și natură. Mobilierul cu linii simple și obiectele de decor minimaliste oferă o atmosferă odihnitoare. Terasa în stil scandinav poate deveni locul tău preferat, după orele petrecute la muncă.
Amenajarea terasei în funcție de sezon
Un alt aspect de care ar trebui să ții cont în amenajarea terasei este sezonalitatea. Dacă dorești să folosești terasa și în sezonul rece, trebuie să te pregătești în avans. Mai jos sunt câteva particularități pentru amenajarea terasei în sezonul cald și în cel rece.
Amenajarea terasei vara
Amenajarea terasei pentru vară trebuie să fie în armonie cu lumina naturală. Pe lângă elementele clasice, poți planta flori sau plante din abundență și îți poți instala un hamac. Poți amenaja un acoperiș retractabil, pentru a te bucura de umbră, în zilele toride, și de soare, la primele ore ale dimineții, atunci când îți vei putea servi cafeaua în tihnă, pe terasă.
Amenajarea terasei toamna
Soarele plăcut și absența toropelii din timpul verii reprezintă doar câteva puncte forte ale petrecerii timpului pe terasă, chiar și după începerea toamnei. Pentru a-ți amenaja terasa pe timp de toamnă, alege culori simple, minimaliste, care fac un contrast plăcut cu nuanțele arămii și roșiatice ale frunzelor. Poți planta flori rezistente la temperaturi scăzute, precum crizantemele. De asemenea, toamna se întunecă mai devreme, astfel că va fi nevoie de spoturi sau felinare de exterior, pentru a ilumina terasa.
Dacă dorești să profiți de terasă și în zilele friguroase, montarea unor încălzitoare poate reprezenta alegerea potrivită. Indiferent că optezi pentru un model cu infraroșu, gaz sau halogen, spațiul va deveni unul primitor și cald, chiar și în zilele reci de la începutul lui noiembrie. Alternativ, poți monta un șemineu pe gaz, care va oferi o atmosferă intimă terasei. Tot ce mai ai de făcut este să îți iei cana cu ceai, pătura călduroasă și o carte bună. Relaxarea poate începe.
Alegerea materialelor pentru amenajarea terasei
Atunci când alegi materialele pentru terasă, este important să te orientezi spre piese durabile și rezistente, indiferent de anotimp. Terasa trebuie să fie un loc în care să poți evada atât vara, cât și în sezonul rece, fără a se deteriora în timp sau la schimbările bruște de temperatură. Mai jos poți afla cum alegi pardoseala, mobilierul și obiectele decorative pentru terasă.
Pardoseala
Dacă dorești să folosești lemn pentru amenajarea terasei, este foarte important să fii atent la alegerea pardoselii, deoarece ploaia și zăpada pot afecta aspectul unor materiale. Pentru o durata de viață mare și pentru rezistență, te poți orienta spre lemnul de eucalipt. Pe lângă rezistență, acest material facilitează scurgerea apei fără a afecta textura.
Pentru o terasă în stil rustic, este de preferat podeaua din piatră. Pe lângă aspectul plăcut, piatra rezistă excelent în timp și nu necesită întreținere specială. Ai la dispoziție modele dintre cele mai diverse, de la piatra neuniformă la cea colorată, piatra în nuanțe de gri sau maro etc. O alternativă foarte folosită este și gresia pentru exterior. Și aici ai numeroase modele care imită lemnul, piatra sau granitul.
Mobila
Similar pardoselii, și mobilierul trebuie să fie rezistent la schimbările meteorologice. Dacă dorești piese din lemn, este indicat să te orientezi spre mobila din esență tare, ce rezistă la umezeală și la schimbările bruște de temperatură. De exemplu, poți alege lemn de stejar, fag sau cireș. Optează pentru o canapea suficient de spațioasă pentru a găzdui întreaga familie și, eventual, prietenii care vor veni în vizită. Adaugă și câteva fotolii asortate și un leagăn, pentru a întregi atmosfera relaxantă.
Măsuța pentru cafea este nelipsită de pe multe terase. Indiferent că alegi doar o masă minimalistă strict pentru cafea sau un spațiu generos pentru luat cina în serile răcoroase de vară, alegerea ține doar de tine și de nevoile tale și ale familiei.
Obiecte decorative pentru amenajarea terasei
Pentru a întregi stilul terasei, pe lângă mobilă, este necesară și prezența decorațiunilor. Un element decorativ bine ales va oferi personalitate locului și îl va face mai primitor. Pernele decorative sunt cele mai la îndemână soluții pentru a înfrumuseța orice terasă. Optarea pentru flori multicolore în ghiveci reprezintă o modalitate inedită de element decorativ care nu ar trebui să lipsească de pe nicio terasă. Optează pentru plante ușor de întreținut și care sunt rezistente climatului din zona în care locuiești.
De asemenea, felinarele, lampadarele, covoarele colorate și accesoriile din lemn, paie sau ratan ajută și ele la completarea terasei.
Înainte de a te aventura să alegi mobila sau elementele care îți atrag atenția ca un magnet, este important să stabilești care va fi stilul terasei, care sunt piesele strict necesare și ce fel de elemente decorative preferi. Cu puțină răbdare, terasa poate deveni oaza ta de liniște și relaxare. Succes!
Sursa foto: Shutterstock