Solutii de Amenajari

Amenajarea și organizarea pivniței: idei practice

Amenajare pivnitaDistanțarea socială are și avantaje nebănuite, iar printre acestea se numără atenția pe care o putem acorda anumitor amenajări ale casei. Dacă locuința ta are nevoie de îmbunătățiri și modificări sau dacă te afli în perioada de amenajare a unui imobil nou construit, merită să acorzi o atenție deosebită pivniței. Nevoile tale sunt cele care vor dicta mărimea și amenajarea acestei încăperi, dar ai putea descoperi că acest spațiu poate îndeplini și alte roluri decât cele strict utile. La fel ca în cazul oricărei alte lucrări, eforturile tale vor fi în zadar câtă vreme nu vei folosi materiale și instalații de calitate.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de GRESIE SI FAIANTA

Cum amenajezi spațiul

Văzută, în general, ca o încăpere cu rol de depozitare și utilizată simultan și pe post de cameră tehnică, pentru amplasarea centralei termice, boilerelor electrice și a apometrelor, pivnița este nelipsită dintr-o gospodărie completă. Indiferent dacă vorbim despre o casă din oraș sau despre una din mediul rural, acest spațiu trebuie gândit bine încă de la început, pentru ca temperatura oferită să fie constantă oricând pe perioada anului. Dacă vrei ca zacusca, dulcețurile, compoturile sau murăturile să stea la loc sigur, trebuie să orientezi pivnița pe direcția nordului, încă din faza de proiectare.

Astfel, soarele nu va încălzi în exces pivnița, iar temperatura medie a acesteia va fi una mică. Acest lucru rămâne valabil câtă vreme adâncimea minimă a pivniței este de doi metri. După săparea pivniței, vei demara lucrările de hidroizolație, pentru care nu este suficientă doar o membrană bună, ci și chituri epoxidice de cea mai bună calitate. Pentru pardoseala din gresie, se recomandă un chit de rosturi special pentru terase, piscine și săli de baie, datorită bunei rezistențe la umiditate.

Placarea pereților cu mozaic va conferi un aspect îngrijit întregului ansamblu. Rafturile metalice pe care îți propui să depozitezi conservele și proviziile alimentare de alte feluri trebuie să fie vopsite, pentru o mai bună rezistență la aerul umed. Recipientele din sticlă vor sta cel mai bine pe polițe acoperite cu folii de hârtie, iar alimentele neperisabile, în lădițe de lemn, în coșuri de răchită sau în cutii metalice. Dacă ai gândit pivnița și ca spațiu pentru lucrări minime de bricolaj, asigură-te că poți nu doar să stochezi sculele și uneltele necesare în acest loc, ci și să folosești o masă de lucru suficient de trainică.

Pivnita - loc de depozitare

Vezi categoria noastră de  ▶️  VENTILATIE

Ce reguli de siguranță trebuie să aplici

Folosirea pivniței nu este lipsită de riscuri, iar acestea nu se leagă doar de manevrarea mărfurilor grele. Dotarea spațiului cu un ventilator alungă riscul acumulării de gaze în multe situații, precum procesul de fermentare a strugurilor sau funcționarea defectuoasă a unui boiler convențional.

Un corp de iluminat cu senzori de mișcare îți va permite să manevrezi cu ambele mâini lădițele sau damigenele, iar pentru ca riscul apariției unui incendiu să fie cât mai mic, poți monta un sistem de stingere a flăcărilor pe bază de sprinklere.

Curățenia este importantă într-o pivniță folosită des, indiferent dacă are simplul rol de cămară sau dacă preia funcționalitatea unei încăperi obișnuite. Curățarea periodică a suprafețelor cu substanțe dezinfectante pe bază de clor sau de etanol este necesară mai mult ca oricând, pentru binele tuturor membrilor familiei.

Amenajrea pivnitei

În ce poți transforma pivnița

Imaginea clasică a unui beci ticsit cu borcane pline de bunătăți nu este atractivă pentru toată lumea. O mare parte a celor care prevăd o pivniță în planul casei nu se gândesc doar la dimensiunea practică a acestui spațiu, ci și la rolul pe care îl poate avea într-o serie de activități recreaționale. Climatul răcoros al încăperii și depărtarea față de restul casei o fac potrivită pentru o mare varietate de utilizări, dincolo de banala funcție de spațiu de depozitare.

Cramă

Recunoști acest spațiu după pardoseala pavată cu piatră și după rafturile speciale pentru sticlele de vin. Pentru momentele în care vrei să-ți surprinzi plăcut musafirii, alege să montezi un bar în pivniță sau să improvizezi unul din câteva butoaie de vin cu rol decorativ. O instalație de climatizare a pivniței te va ajuta să menții o temperatură optimă și un nivel de umiditate potrivit, indiferent de numărul invitaților tăi.

Vezi categoria noastră de 👉 ROBINETI, CANALIZARI, SCULE INSTALATORI

Sală de fitness

Odată ce ți-ai ales aparatele potrivite cu exercițiile tale preferate, nu mai trebuie decât să montezi în pivniță calorifere, pentru ca temperatura să fie una prielnică. Pentru pardoseală, vei alege un material cauciucat, iar un sistem de sonorizare te va ajuta să ai parte de o atmosferă tipică unei săli de fitness.

Saună

Ce poate fi mai tentant decât un colțișor de relaxare, amenajat chiar în intimitatea casei tale? O saună îți va solicita amenajarea unei pardoseli izolate termic și prevăzute cu o scurgere. De asemenea, un ventilator pentru evacuarea aerului umed este obligatoriu. Un suport de arome pentru saună va întregi imaginea unui spațiu la ușa căruia lași toate grijile.

Cu sfaturile de mai sus, vei putea amenaja o pivniță utilă sau, după caz, ideală pentru relaxare. Ideile bune, însă, trebuie susținute cu materiale și instalații de calitate.

Credit foto: Shutterstock

One thought on “Amenajarea și organizarea pivniței: idei practice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *