Solutii de Amenajari

Amenajarea mansardei – cum să faci alegeri inspirate

Amenajarea mansardei - Reguli generale designCreativitate și puțin simț practic. De atât ai nevoie, în principiu, ca să transformi mansarda locuinței tale dintr-un spațiu de depozitare banal, într-unul dintre cele mai atractive locuri din casă. Indiferent de scopul pentru care amenajezi mansarda, ea are un farmec special și îți dă senzația de intimitate.

Alegerea designului potrivit pentru o astfel de cameră poate fi o adevărată provocare, însă ținând cont de recomandările experților și apelând la serviciile firmelor specializate în amenajări interioare, poți face alegeri inspirate, în funcție de nevoile tale și ale celor dragi.

Amenajarea mansardei în funcție de dimensiuni

Când vine vorba de amenajarea mansardei, unul dintre criteriile de bază în funcție de care alegi ce design ar fi potrivit este mărimea spațiului pe care îl ai la dispoziție. Aceasta, pentru a ști ce dimensiuni ar trebui să aibă mobilierul și ce utilitate poți da încăperii. În cele ce urmează, îți propunem câteva idei ca să decorezi o mansardă mică și îngustă, respectiv una spațioasă.

Cum amenajezi o mansardă mică

Amenajarea mansardei mici ingusteDe cele mai multe ori, mansarda unei case este destul de spațioasă, pentru că se întinde pe toată lungimea și lățimea locuinței. Nu întotdeauna se întâmplă, însă, așa. Într-o astfel de situație, în primul rând ar trebui să te asiguri că în încăpere este suficient de multă lumină. Ferestrele integrate în acoperiș pot fi o bună soluție, pentru ca în cameră să pătrundă cât mai mult soare.

Apoi, mobilierul este recomandat să fie cât mai simplu, cum ar fi, de pildă, două fotolii cu picioare, o masă din lemn și câteva dulapuri suspendate, montate pe pereți. Pentru a accentua efectul de luminozitate, este bine să decorezi camera în culori deschise, ca bejul, albul, rozul-pal, iar pentru contrast, mobilierul poate fi gri-deschis. O mansardă mică poate fi transformată cu succes într-un loc destinat cititului, de pildă.

Cum amenajezi o mansardă spațioasă

amenajarea mansardei spatioaseUn spațiu larg, mai ales dacă este vorba despre o mansardă care are deschidere către o terasă sau un balcon, îți dă posibilitatea să fii cât de creativ dorești și să amenajezi încăperea în funcție de nevoile tale. Regula importantă este, însă, să încerci, pe cât posibil, să nu aglomerezi încăperea fără rost.

Prin urmare, nu este recomandat să folosești mobilier masiv și, dacă totuși vrei să utilizezi încăperea și ca loc pentru păstrarea unor obiecte dragi, poți alege accesoriile speciale de organizare și depozitare. O astfel de mansardă poate fi transformată într-o cameră de primire a oaspeților sau într-o încăpere în care să organizezi petreceri cu prietenii.

Amenajarea mansardei în funcție de tipul imobilului

Un alt aspect important de luat în seamă, atunci când vrei să dai o altă utilitate podului casei decât a unui simplu loc de depozitare, este tipul imobilului în care stai. Din acest punct de vedere, o vilă reprezintă un avantaj față de un bloc de locuințe obișnuit, dar și în acest caz există soluții.

Cum amenajezi o mansardă la casă

amenajarea mansardei casa vilaDacă ai norocul de a sta într-o casă la curte, mansarda poate fi privită ca un etaj în plus, pe care îl poți folosi după cum dorești. În cazul în care ai suficient de mult spațiu, poți compartimenta încăperea, ca să joace simultan roluri diferite. Cu alte cuvinte, într-o parte poate fi o bibliotecă și în partea cealaltă o sufragerie cu sistem home cinema. În schimb, dacă este un pod mic, va trebui să te limitezi la obiecte practice și mobilier încorporabil.

Cum amenajezi o mansardă la bloc

amenajarea mansardei la blocO mansardă la bloc pare un proiect aproape imposibil. Cu toate acestea, sunt imobile prevăzute cu astfel de camere care pot avea un singur proprietar sau mai mulți. Amenajarea unui astfel de spațiu este, de obicei, un proiect comun la care participă toți vecinii interesați. O mansardă de acest tip poate fi transformată într-o bibliotecă sau într-un loc de relaxare, în funcție de ce își doresc toți cei implicați.

Amenajarea mansardei în funcție de rolul camerei

În podul casei tale poți amenaja o încăpere care poate avea diverse roluri, în funcție de ceea ce îți dorești. Astfel, în mansardă, ai posibilitatea de a crea un spațiu de odihnă, un loc de joacă pentru copii, o baie suplimentară, un living room sau o cameră de lucru pentru proiectele tale personale sau legate de job.

Cum transformi mansarda într-un birou

Amenajarea mansardei intr-un birouAtunci când vrei să ai un spațiu al tău pentru a lucra fără să fii deranjat de alții, mansarda transformată într-un birou este o variantă de luat în calcul. În acest caz, specialiștii recomandă ca în încăpere să pătrundă cât mai multă lumină naturală. Așadar, este foarte important să ai ferestre mari. Dacă nu ai această posibilitate, atunci poți opta pentru corpuri de iluminat cu led pentru a suplimenta lipsa luminii.

Totodată, încearcă să creezi un design minimalist, care presupune mobilier puțin, ca să dai senzația unui spațiu aerisit. Un aspect foarte important este alegerea culorilor, care ar trebui să reflecte cât mai bine lumina naturală. Aceasta, pentru că ai nevoie de un loc relaxant, în care să fii productiv. De pildă, pereții albi sau bej și un mobilier din lemn, cu scaune ergonomice pot fi elementele unui decor reușit. În situația în care ai nevoie de loc pentru depozitare, gândește-te la varianta designului pe verticală, cu rafturi montate pe perete.

Cum transformi mansarda într-un dormitor

amenajarea mansardei dormitorDormitorul este camera care îți oferă spațiul în care te relaxezi, te simți confortabil și te încarci cu energia pozitivă necesară ca să faci față activităților de peste zi, iar mansarda este unul dintre locurile ideale unde poți amenaja o astfel de încăpere. Experții în design interior au câteva sfaturi pentru tine, ca să faci alegeri inspirate.

În primul rând, pune patul în zona în care se află ferestrele, care este bine să fie încorporate în acoperiș. Apoi, în dreptul peretelui celui mai înalt, amplasează un dressing pentru haine și, lângă pat, un lampadar și câteva dulapuri încorporate.

Amenajarea mansardei ca living room

amenajarea mansardei livingroomDacă vrei un living cu un design cozy și care să fie o cameră deosebită pentru primirea oaspeților sau pur și simplu ca să te simți bine cu cei dragi, nu uita că mansarda casei tale poate deveni o sufragerie de vis. Pentru o astfel de cameră, recomandarea specialiștilor este să alegi mobilier din materiale ușoare și cu un design simplu. Măsuțele joase pentru cafea sunt potrivite pentru o încăpere care nu este foarte înaltă.

Ca să creezi senzația de spațiu, alege nuanțele de gri, crem și alb. Totodată, dacă nu beneficiezi de ferestre mari, optează pentru veioze, spoturi și lustre, ca să compensezi lipsa luminii naturale. Când alegi decorul camerei, gândește-te că trebuie să fie și funcțional, nu doar estetic. Prin urmare, amplasează canapeaua și fotoliile în zonele în care tavanul nu este foarte înalt, ca să nu fii nevoit să te apleci atunci când te plimbi prin living.

Amenajarea mansardei ca loc de joacă pentru copii

amenajarea mansardei loc de joacaSpre deosebire de dormitoarele pentru adulți, care sunt destinate în mod special relaxării, somnului cât mai liniștit și dressingului, camera copiilor are funcționalități diferite, printre care stimularea imaginației și a capacității de învățare și, în același timp, să fie și un loc de joacă. Un alt aspect important pentru dezvoltarea normală a celor mici este că adulții ar trebui să țină cont de nevoia lor de a se refugia uneori într-un loc doar al lor. De aceea, mansarda casei este ideală pentru a fi transformată într-un univers numai al lor.

Pentru amenajarea podului locuinței în acest scop, ca să profiți la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție, este esențial să folosești diverse accesorii și recipiente pentru depozitarea jucăriilor, mobilier încorporabil, scaune și mese pliante. De asemenea, copiii ar trebui să beneficieze cât mai mult timp de lumina soarelui, pentru sănătatea lor fizică și mentală. Prin urmare, ferestrele mari, încastrate în acoperiș, sunt o variantă eficientă și necesară.

Amenajarea mansardei ca o baie

amenajare baie in mansardaO baie suplimentară nu e niciodată de prisos, mai ales dacă ai o familie numeroasă, așa că nu ignora spațiul pe care ți-l oferă podul casei și care poate fi amenajat tocmai în acest scop. Înainte de a transforma mansarda în baie, însă, asigură-te, cu ajutorul unui specialist, că locul întrunește condițiile de siguranță, de la posibilitatea de a urca acolo obiecte sanitare grele, până la instalațiile și accesoriile de care este nevoie. Consultă obligatoriu un instalator și un arhitect și vezi ce soluții tehnice ai la dispoziție, dacă trebuie făcute modificări sau nu, astfel încât amenajarea băii să fie realizată corect.

Apoi, amplasează obiectele ținând cont de funcționalitatea lor. De pildă, poți pune cada acolo unde tavanul este înclinat și în zona în care este înalt să fie chiuveta sau o cabină de duș. Pentru o încălzire mai bună, poți opta și pentru montarea unui calorifer suplimentar. Ferestrele mari, integrate în acoperiș sunt, de asemenea, recomandate, pentru a avea cât mai multă lumină naturală. Ca să creezi o atmosferă relaxantă, alege culorile neutre sau contrastul dintre alb și maro, iar pentru un plus de prospețime, adaugă câteva ghivece cu flori.

Amenajarea mansardei – reguli generale

Atunci când vrei să amenajezi mansarda locuinței tale și să faci alegeri inspirate în acest sens, prima regulă este să te consulți întotdeauna cu specialiștii în domeniu. Apoi, sunt câteva aspecte de care este bine să ții cont, de la designul potrivit, până la problemele pe care le poți întâmpina și ce soluții ai pentru ele.

Cum alegi stilul potrivit pentru mansarda ta

La fel ca și în cazul amenajarii baii sau a altei camere din casa ta, stilul pe care îl alegi are un dublu rol: funcțional și estetic. În funcție de scopul pentru care faci amenajările și de personalitatea ta, poți opta pentru mai multe tipuri de design. Regula generală este ca mansarda să nu facă notă discordantă față de stilul în care ți-ai decorat casa per total. În rest, ești liber să alegi ce îți dorești. Astfel, specialiștii recomandă unul dintre următoarele stiluri:

  • rustic – dacă vrei un decor cald și primitor, care amintește de vacanțele petrecute la țară, la bunici, atunci poți alege stilul rustic, cu rafturi din lemn și pereți văruiți astfel încât să imite cărămida;
  • eclectic – dacă nonconformismul este una dintre trăsăturile tale și te simți bine într-un spațiu decorat într-un mod care iese din tipare, atunci poți alege stilul eclectic; este un tip de design care îmbină, de fapt, mai multe stiluri, pornind de la culori, forma pieselor de mobilier sau sistemele de iluminat;
  • minimalist – mai ales atunci când nu dispui de spațiu foarte mult, poți opta pentru stilul minimalist, caracterizat prin faptul că aproape toate elementele sunt ascunse vederii, mobilierul este încorporat și foarte simplu; totodată, materialele care predomină pentru decorul camerei sunt inoxul și plasticul;
  • vintage – dacă vrei să reconstruiești atmosfera anilor ‘70 sau ‘80, mergi pe varianta mobilierului și a decorurilor care amintesc de acele vremuri, de la culori, simboluri și până la lumini;
  • industrial – metalul și lemnul de culoare foarte închisă sunt caracteristici ale stilului industrial; aceste elemente vor predomina decorurile și mobilierul;
  • scandinav – stilul scandinav este opțiunea pentru o cameră albă, foarte luminoasă, care îți dă senzația de perfecțiune și de liniște.

Avantajele amenajării unei mansarde

Amenajarea unei mansarde îți poate aduce o mulțime de avantaje, de la faptul că nu irosești spațiul din imobilul în care locuiești, până la atmosfera pe care o poți crea în funcție de nevoile tale. Iată, mai jos, care sunt cele mai importante dintre ele:

  • profiți din plin de lumina naturală – mansarda este un spațiu care îți dă posibilitatea montării unor ferestre foarte mari, chiar pe acoperișul casei; astfel, în încăpere va pătrunde multă lumină naturală de care vei putea profita din plin, mai ales dacă vrei să transformi podul casei într-un birou, de exemplu;
  • locuința este mai bine izolată termic – unele dintre problemele majore, în special atunci când stai la casă, sunt umiditatea și aerul rece, care pot pătrunde prin acoperiș sau pereții casei, dacă nu există un sistem de izolație corespunzător; din acest punct de vedere, o mansardă este o soluție, pentru că joacă un rol de izolare suplimentară față de locuințele care nu sunt dotate cu o astfel de cameră; căldura se păstrează mai bine și se menține un nivel constant peste tot în casă, nu doar în mansardă;
  • este un spațiu care îți oferă intimitate – prin poziția pe care o are, la ultimul etaj al casei, mansarda este un spațiu care îți oferă cea mai multă intimitate în comparație cu oricare altă încăpere din casă; este și motivul pentru care foarte mulți oameni vizualizează mansarda ca pe o cameră secretă, un refugiu în care își pot regăsi energia pozitivă de care au nevoie;
  • atmosferă deosebită – dincolo de designul pe care îl alegi, de la culori, iluminat și până la mobilier, pereții înguști și tavanul înclinat oferă din start mansardei un aspect confortabil și deosebit față de celelalte camere;
  • creezi mai mult spațiu în casă – mansarda poate fi transformată în foarte multe feluri, în funcție de necesități: dormitor, birou, loc de joacă pentru copii, bibliotecă, atelier; astfel, ea îți oferă posibilitatea de a crea mai mult spațiu în casă, dând utilitate podului, care nu mai este un simplu spațiu de depozitare.

Amenajarea mansardei  – principalele probleme și cum le rezolvi

Pe lângă numeroasele avantaje pe care ți le oferă, amenajarea mansardei vine, însă, la pachet cu unele probleme, cum sunt și cele de mai jos, pe care este bine să le iei în calcul, ca să știi cum să le rezolvi, dacă te confrunți cu ele. Iată care sunt cele mai comune dintre acestea:

  • infiltrațiile – unul dintre cele mai importante aspecte de care este recomandat să ții cont este alegerea unui sistem de izolatie a acoperișului; din acest punct de vedere, este indicat să te consulți cu specialiștii în domeniu, pentru ca lucrările să fie bine executate și materialele folosite să fie de cea mai bună calitate (de exemplu, hidroizolante pe bază de bitum și plastic);
  • sistemul de ventilație – dacă nu există un sistem de ventilație foarte bun, este posibil ca nivelul umidității să crească peste limitele normale (40-60%) și căldura din mansarda ta să se piardă, în timpul sezonului rece; vara, pe de altă parte, vei avea senzația că te sufoci în podul casei; prin urmare, nu ezita să apelezi la firmele autorizate care să verifice sistemul și să facă modificările necesare, dacă acestea se impun; un sistem de ventilație asigură, practic, o circulație constantă a fluxului de aer;
  • etanșeizarea ferestrelor – pentru un design deosebit, dar și pentru a asigura o mai bună luminozitate în mansardă, este recomandat ca ferestrele să fie integrate în acoperiș; este esențial ca ele să se închidă etanș, pentru a nu avea probleme cu umiditatea sau pătrunderea aerului rece/cald de afară.

Amenajarea mansardei este un proces ceva mai complicat decât decorarea altor camere din locuință, deoarece, de cele mai multe ori, va fi nevoie de anumite modificări, pentru ca ea să devină funcțională pentru noul rol pe care îl va îndeplini. De aceea, indiferent că vrei să transformi podul casei în dormitor, living, birou, loc de joacă sau baie, este bine să apelezi la serviciile firmelor autorizate, specializate în domeniu, pentru ca lucrările să fie realizate corect, în condiții de siguranță și să fie durabile.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Amenajarea mansardei – cum să faci alegeri inspirate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *