Amenajarea livingului: idei practice și sugestii estetice

Actualizat la 3 April, 2020 at 11:11 am

amenajare livingDacă locuința noastră ar fi o țară, cu siguranță livingul ar juca rolul de capitală. Încăperea cea mai spațioasă a casei are roluri multiple, în funcție de circumstanțe. Livingul se transformă în cinematograf pe perioada weekendului, în cafenea, când primești în vizită prietenii cei mai intimi sau în loc de joacă pentru cel mic atunci când ploaia nu-i permite să iasă în parc. Diversitatea utilizărilor atribuite acestei camere face ca etapa de amenajare de living să fie deosebit de importantă, atât din punctul de vedere al ergonomiei, cât și din cel al aspectelor vizuale.

Care sunt etapele amenajării unui living

În ce stiluri poți amenaja livingul

Ce idei de amenajare poți aplica în funcție de spațiu

Cum faci decorarea livingului

Ce greșeli trebuie să eviți

Care sunt etapele amenajării unui living

Indiferent de modul în care vei vrea să arate rezultatul eforturilor tale, este important să pornești cu dreptul în operațiunea de amenajare a livingului. Pentru început, este nevoie să evaluezi cât mai realist spațiul de care dispui, pentru ca piesele de mobilier și decorațiunile alese să se potrivească în mod optim.

Fără o viziune de ansamblu, ai putea face erori a căror remediere să te coste bani în plus și să îți consume resurse suplimentare de timp și de efort fizic. O bibliotecă asamblată și fixată în pripă ar putea pune în dificultate montarea ulterioară a unui tablou sau a unui televizor cu suport de perete.

De asemenea, elementele decorative alese trebuie să corespundă reciproc, pentru ca livingul să păstreze un stil unitar. Planificarea mai are scopul de a defini rolul pe care îl va îndeplini livingul de acum înainte. Dacă vrei să conservi funcționalitatea existentă deja în încăpere sau să dai o notă de lifestyle întregului ansamblu, acesta este momentul în care poți face alegerile definitorii.

În ce stiluri poți amenaja livingul

Câte gusturi, atâtea feluri de a decora livingul. Chiar dacă trebuie, la nevoie, să facă o impresie bună în ochii oaspeților, livingul definește, în primul rând, stilul stăpânilor casei. Pentru asta, te poți inspira din estetica deja validată.

Stilul modern

Cei care aleg acest tip de living sunt adepți ai spațiilor aerisite, ai pereților în nuanțe de gri, ocru și albastru, precum și ai liniilor bine conturate. Vei alege, așadar, piese de mobilier angular în culori reci sau chiar în combinații de alb și negru. Elementele precum veioza cu abajur, corpurile de depozitare fără uși, masca pentru calorifer sau comoda televizorului pot combina inserțiile metalice cu suprafețele lemnoase. Obiectele decorative ancorate pe pereți sau amplasate pe mobilier pot rupe monotonia prin forme curbate și contururi neregulate, dar mai ales prin culori vii.
amenajare living in stil modern

Stilul clasic

Pereții albi sau bej îți indică din start faptul că ai de-a face cu un living în stil clasic, iar impresia se confirmă odată ce privirea se oprește asupra tavanului cu decorațiuni din stucaturi. Tot acolo vei observa și candelabrul somptuos, iar șemineul va întregi peisajul. O alegere tipică a celor care preferă stilul clasic este reprezentată de canapeaua amplasată central, iar biblioteca din lemn masiv întărește declarația de stil.
Amenajare living in stil clasic

Stilul rustic

Dacă locuința ta se află în mediul periurban sau dacă, pur și simplu, vrei ca livingul să emuleze un stil rural, poți să alegi stilul nonșalant al unei cabane de la munte. Pentru aceasta, pe tavan își vor face apariția grinzile groase de lemn masiv, iar colțurile pereților vor fi îmbrăcate în placaje de piatră. Pardoseala din scândură și decorațiunile tradiționale vor definitiva senzația de vacanță la munte, de fiecare dată când vei prelungi serile de weekend la un film bun.
Amenajare living in stil rustic

Stilul vintage

Vei recunoaște acest mod de amenajare după piesele masive de mobilier în stil britanic sau italian. Corpurile sunt așezate pe picioare ondulate, au suprafețe curbate, iar sertarele și ușile au mânere metalice cu forme asimetrice. Din livingul vintage nu lipsește comoda cu vitrină de sticlă sau măsuța de cafea cu blat masiv, iar invitații vor fi poftiți pe un set format din canapea și fotolii cu imprimeu floral. Nu în ultimul rând, acest stil ar fi incomplet fără parchetul din lemn masiv și fără un candelabru de dimensiuni moderate.
Amenajare living in stil vintage

Stilul eclectic

Dacă vrei să te simți simultan ca în filmul Marele Gatsby și ca într-o galerie de artă contemporană, te așteaptă o listă lungă de modificări ce trebuie aduse camerei de zi.  Aceasta, pentru că stilul eclectic combină tot ce e mai bun din secolul al XX-lea și din prezent. Nu vei greși dacă vei combina o canapea clasică și o bibliotecă modernistă suplă, din metal, alături de care să așezi un taburet din ratan. Pe perete poți atârna hărți, reclame vintage și fotografii alb-negru.
Amenajare living in stil eclectic

Stilul minimalist

Inspirat de spiritul echilibrului scandinav, livingul minimalist va cuprinde puține piese de mobilier, iar paleta de culori potrivită acestuia va fi una predominant neutră. Corpurile masive de mobilier sunt înlocuite de etajerele în consolă, iar canapelele au spătar scurt și un design geometric. Pentru un efect deconcertant, se recomandă vopsirea unuia dintre pereți într-un ton puternic de albastru, bej sau gri petrol.
Amenajare living in stil minimalist

Ce idei de amenajare poți aplica în funcție de spațiu

Dispunerea spațiului de locuit va fi definitorie pentru modul în care vei amenaja livingul, așa că reușita designului final va depinde de modul în care vei valorifica principalele caracteristici ale camerei.

După dimensiune

Un living aparent restrictiv se va dovedi foarte spațios dacă vei face alegerile corecte. La fel de valabil este și faptul că poți irosi metri pătrați importanți dintr-un living mare, în lipsa unei planificări bune:

 • living mic: poți câștiga iluzia unui spațiu mai permisiv dacă vei renunța la măsuța de cafea și dacă vei opta pentru corpuri de mobilier suspendate și pentru bean bags în loc de canapea. De asemenea, televizorul dintr-un living mic va sta cel mai bine pe perete;
 • living îngust: canapeaua extensibilă este cea care te va salva de senzația unui living înghesuit, alături de polițele ce pot substitui biblioteca obișnuită. Tâmplăria de culoare albă va amplifica senzația de spațiu, iar spoturile ce iluminează selectiv anumite zone vor contribui la efect;
 • living mare: îți vei permite să așezi aici o canapea mare, o bibliotecă în stil clasic și o comodă potrivită pentru un televizor cu diagonală generoasă. Merită, așadar, să accesorizezi cu draperii groase și cu parchet cu aspect natural, sub care să își facă treaba în liniște incalzirea in pardoseala.

Amenajare living mare

După tipul locuinței

Există limitări și oportunități atât în cazul celor care locuiesc cu vecini în imediata proximitate, cât și în cazul celor care au la dispoziție și o curte. Inventivitatea va fi cea care îți va da cele mai bune soluții.

 • living de casă: în cazul în care ai optat pentru amenajare de living în stil clasic, ai toate motivele să amplasezi un șemineu pe unul dintre pereți. De asemenea, dacă spațiul o permite, poți amenaja un loc de joacă pentru mezinul casei;
 • living de apartament: soluția unui living open space rămâne valabilă, în special dacă frecvența meselor în familie sau alături de cei dragi este una mare. Poți compensa spațiul moderat prin iluzia delimitării volumelor, prin paravane minimaliste sau prin rafturi cu ghivece de flori.

După formă

Acesta este aspectul care va dicta ergonomia de care te vei bucura la tine acasă. Cu un mobilier adaptat formei mobilierului, nu vei simți niciun neajuns, indiferent de forma încăperii:

 • livingul dreptunghiular: pentru că este dificil să identifici un punct central al acestui tip de living, va trebui să creezi o amenajare tip vagon, cu o comodă îngustă și joasă, cu un televizor fixat pe perete și cu corpuri suspendate plasate alternativ, în locul bibliotecii. O canapea în forma literei L va completa agreabil decorul;
 • livingul pătrat: într-un living cu această formă, indiferent de dimensiuni, vei putea așeza fără probleme o canapea centrală și, opus ei, o bibliotecă în stil convențional. În funcție de spațiul disponibil, vei putea amplasa o canapea de colț și chiar o masă extensibilă, pentru cinele festive.

Amenajare living patrat

Cum faci decorarea livingului

Ce ar fi camera de oaspeți fără un decor cât mai agreabil, obținut prin decorațiuni interioare și cu ajutorul micilor artificii de design? Îți poți individualiza locuința cu ușurință și fără prea mari eforturi, câtă vreme vei urma sfaturile potrivite.

 • culorile: o decorare de living clasic ca la carte implică vopsirea pereților în culori calde, în timp ce stilurile mai moderne se vor potrivi cu griul, albastrul și verdele-închis;
 • covoarele: într-un living mare, un covor cu textură bogată se va potrivi de minune, în timp ce traversele înguste vor avantaja din plin o încăpere dreptunghiulară;
 • iluminarea: corpurile de iluminat cu picior pot fi înlocuite cu spoturi și cu aplice, atunci când nevoia o cere, dar un living clasic va avea, invariabil, un candelabru mare;
 • instalațiile: caloriferul și aparatul de aer conditionat sunt elemente nelipsite dintr-un living. Într-unul de mari dimensiuni, ele pot fi disimulate prin măști sau cu ajutorul draperiilor;
 • mobilierul: tentația de a alege piese masive este una greu de înfruntat, dar un living mic te va obliga să înlocuiești, de exemplu, o bibliotecă masivă cu un set de corpuri suspendate.

Alegerea mobilierului pentru living

Ce greșeli trebuie să eviți

Granița dintre un living decorat cu generozitate și unul excesiv este foarte fină. Ca să nu cheltui mai mult decât este cazul, pentru ca la final să constați că rezultatul este unul complet nereușit, asigură-te că bifezi cât mai multe dintre punctele de mai jos:

 • nu copia mobilierul și dispunerea lui din cataloagele magazinelor;
 • alege un covor potrivit cu dimensiunea camerei;
 • nu alege accesorii foarte luxoase, în contrast puternic cu restul casei;
 • nu aglomera camera cu obiecte decorative și nici pereții cu tablouri;
 • alege corpuri de iluminat potrivite cu mobilierul și cu accesoriile.

Livingul tău merită tot ce este mai bun, iar sfaturile de mai sus te vor ajuta să obții un decor mai mult decât agreabil. Identificarea stilului potrivit depinde atât de personalitatea ta, cât și de a celor apropiați.

Credit foto: Shutterstock


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

One thought on “Amenajarea livingului: idei practice și sugestii estetice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *