Solutii de Amenajari

Cum amenajezi dormitorul: idei practice și sfaturi

1. Amenajarea dormitorului
Dormitorul reprezintă pentru mulți cea mai importantă încăpere din locuință. Aici ne odihnim, ne relaxăm și ne încărcăm bateriile pentru o nouă zi. De aceea, amenajarea sa trebuie să reprezinte o prioritate. Mai jos poți afla care sunt regulile de bază pentru a decora dormitorul, cum să îl amenajezi și care sunt obiectele de decor care fac diferența dintre un dormitor banal și unul cu personalitate.

Reguli de baza pentru amenajarea unui dormitor

Dormitorul poate fi decorat în funcție de dimensiunile sale, formă, orientarea locuinței și stilul dorit. Această încăpere este, de multe ori, un spațiu cu cel puțin două funcții: odihna fizică și relaxarea psihică și fizică după o zi încărcată. De aceea, este important să acorzi atenție culorilor, texturilor, corpurilor de iluminat și obiectelor de decor.

Cum alegi culorile

Nu există reguli stricte atunci când vine vorba de alegerea cromaticii dormitorului. Acest lucru depinde de preferințe și de modul în care culorile îți influențează starea de spirit. Culorile neutre, de exemplu, pot fi echilibrate ușor cu obiecte decorative colorate pentru a crea un contrast interesant.
Culori pentru dormitorIdei de culori pentru dormitor

Cum alegi texturile

Perdelele, covorul, pernele colorate sau cuverturile sunt doar câteva elemente de decor care te ajută să obții un design reușit. Pentru un plus de relaxare, poți alege materiale deschise la culoare, care dau viață încăperii fără a o încărca.

Perdelele blochează lumina soarelui, însă, în același timp, pot fi un accesoriu versatil. Acestea trebuie alese în armonie cu restul elementelor din dormitor, iar dacă ai un spațiu mic, poți alege draperii lungi, eventual cu modele geometrice sau verticale, care vor face camera să pară mai spațioasă.

Cuverturile au dublu rol: îți protejează lenjeria de pat și pot aduce un plus de culoare și variație în dormitor. O cuvertură colorată poate anima atmosfera, în timp ce una în culori precum bej, roz pal sau gri oferă liniște, calm și completează cu succes un dormitor minimalist.

În ceea ce privește covorul, alegerea acestuia depinde de dimensiunile camerei. Dacă ai un dormitor de mari dimensiuni, poți alege un covor masiv din orice material preferi, însă, dacă ai o cameră ceva mai mică, mobila va ocupa o mare parte din spațiu. În acest context, covorul poate fi unul mic din texturi subțiri și poate fi așezat în fața patului. Pentru a evita aspectul de „cameră înghesuită”, este recomandat să alegi un covor într-o culoare diferită de cea a pardoselii.
Cum alegi texturile pentru dormitorTexturi dormitor

Cum alegi corpurile de iluminat

Obiectele de iluminat te ajută să percepi mai clar cromatica aleasă și este bine să fie concepute pe straturi: iluminat de bază, lumină de lucru, aproape de pat sau birou și iluminat decorativ, prezent prin lampadare și veioze.

Alegerea unei lustre supradimensionate va face încăperea să pară mai mare, cu excepția cazurilor în care ai ales deja mobilă masivă, care ocupă o mare parte din cameră. Dacă ai o cameră mică și tavan înalt, o lustră lungă sau folosirea aplicelor va oferi lumina de care este nevoie și va aduce o notă de eleganță încăperii.
Corpuri de iluminat pentru dormitor Idei de corpuri de iluminat dormitor

Cum alegi obiectele decorative

Alegerea decorațiunilor este foarte importantă, deoarece acestea au rolul de a-ți scoate în evidență personalitatea. Dacă patul și varul de pe pereți sunt acolo pentru că trebuie, obiectele decorative dau acel „ceva” încăperii și o fac să fie a ta. Poți folosi lumânări parfumate, boluri, suporturi de depozitare, tablouri clasice sau din macrame pentru un aspect rustic etc. Pernele decorative sau vazele impunătoare pot decora și ele cu gust dormitorul, însă este bine să te limitezi la câteva, altfel, spațiul va părea prea încărcat. Plantele reprezintă și ele un element decorativ la îndemână, care va oferi un plus de naturalețe încăperii.

De asemenea, este nevoie de cel puțin o oglindă în dormitor. Aceasta are rol practic, deoarece este utilă atunci când te pregătești pentru o nouă zi și mărește vizual încăperea, făcând-o să pară mai luminoasă.
Decoratiuni pentru dormitorIdei decoratiuni pentru dormitor

Amenajare în funcție de stilul ales

Stilul dormitorului depinde de preferințele tale și poate depinde de arhitectura locuinței. Pe lângă tendințele care se schimbă de la an la an, este important să știi ce stil ți se potrivește. Deși nu există o regulă, dormitoarele mici se pliază mai bine pe stilul modern, minimalist sau contemporan, în timp ce pentru dormitoarele de mari dimensiuni, poți alege orice stil, cu condiția să nu încarci încăperea cu prea multe elemente. Mai jos sunt principalele particularități ale fiecărui stil de amenajare a dormitorului.

Stilul modern

Stilul modern este marcat de linii drepte, funcționalitate și un necesar minim de obiecte decorative. De asemenea, sunt prezente țesăturile cu forme geometrice, nuanțele neutre, culorile pale și spațiile de depozitare pentru menținerea ordinii. Culorile predominante sunt albul, negrul, bejul și cremul, culoarea fiind adusă de obiectele de decor (perdele, draperii, perne etc.).
Stilul modern pentru dormitorDormitor in stil modern

Stilul contemporan

Deși poate părea similar stilului modern, stilul contemporan are propriile particularități. Acesta constă într-o gamă mai mare de culori, forme geometrice și țesături. Spațiul este aerisit, fiind marcat de multiple corpuri de iluminat. Accentul cade pe obiecte decorative îndrăznețe, care atrag atenția atunci când intri în dormitor. Obiectele supradimensionate reprezintă un alt element specific dormitorului contemporan.
Stilul contemporan pentru dormitorDormitor in stil contemporan

Stilul clasic și elegant

Dormitoarele clasice se modelează după arhitectura antică, îndulcind rigiditatea prin linii fine și mobilă din lemn masiv în nuanțe închise, care aduc un plus de eleganță. Acesteia i se adaugă culori precum albul, nuanțele de pastel, bej și crem. Decorarea în stil clasic se potrivește persoanelor calme, care iubesc colecțiile de artă și stabilitatea. Datorită masivității mobilei și a eleganței obiectelor de decor, stilul clasic se potrivește cu greu unui dormitor de mici dimensiuni. Pentru a decora, totuși, un dormitor mic în stil clasic, este bine să te axezi doar pe trei piese de mobilier: patul, dressingul și noptiera. Nuanțele de bej și alb vor întregi atmosfera.
Dormitor in stil clasicStil clasic pentru dormitor

Stilul vintage

Dormitorul vintage este marcat de pastel, țesături cu broderii și imprimeuri elegante. Perdelele fine, diafane, completează decorul încăperii, iar tăblia patului este sofisticată, marcată de mici sculpturi. Dacă spațiul îți permite, poți integra un baldachin deasupra patului. Tapetul înflorat se potrivește perfect în peisaj. Pentru pardoseală, poți alege finisaje din lemn alb sau gri și un covor în nuanțe pastelate. Decorul vintage este marcat de elementele textile, cuverturi cu broderii și modele elegante, oglinzi de dimensiuni diferite sau rame cu fotografii.
Dormitor in stil vintageDormitor vintage

Stilul complementar

Stilul complementar constă în armonizarea culorilor din dormitor în combinații complementare. Pe scurt, extremele se atrag și creează simetrie în cameră. Pe roata culorilor, roșu și verde sunt complementare. Acestea își scot în evidență calitățile și ajută la mărirea vizuală a spațiului, iar atenția va cădea pe elementele colorate.

Pentru a echilibra și mai mult cele două culori complementare, poți vărui pereții în alb. Evită, totuși, să aduci culorile complementare în pardoseală sau mobilier, deoarece acest lucru va încărca atmosfera dormitorului, locul destinat odihnei fizice și psihice. Poți lăsa culorile puternice pentru podea și mobilierul din living. De exemplu, dacă ai o încăpere văruită în alb cu pardoseală deschisă la culoare și mobilier crem sau gri, poți introduce combinația de portocaliu și albastru, alte două culori complementare. Bineînțeles că, dacă preferi alte culori (complementare), mai poți alege dintre roșu-verde, galben-violet, albastru-galben sau nuanțe mai curajoase precum verde-roz magenta sau roșu-albastru cyan.
Ce inseamna stilul complementar pentru dormitorStil complementar pentru dormitor

Amenajare în funcție de tipul de locuință

Contează foarte mult tipul de locuință atunci când îți decorezi dormitorul. Cele mai multe dormitoare de apartament au dimensiuni reduse, astfel că anumite stiluri se pliază mai bine, cum ar fi cel minimalist, care îmbină funcționalitatea camerei cu un număr redus de elemente de decor. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru amenajarea dormitorului în funcție de tipul de locuință.

Casă

Dacă ai un dormitor de mari dimensiuni, te poți considera norocos, deoarece poți aborda majoritatea stilurilor de amenajare, cu condiția ca designul încăperii să fie în armonie cu restul casei.

În cazul unui dormitor mic, stilul ales poate fi adaptat la dimensiunile camerei. De aceea, este bine să eviți paturile sau dressingurile imense care vor sufoca încăperea.

Poți alege un pat simplu, de două persoane, prevăzut cu 1-2 sertare în care poți depozita lenjerie de pat sau chiar haine.
Amenajarea unui dormitor la casaIdei de amenajare dormitor la casa

Apartament

Dormitorul la bloc vine cu propriile provocări. În general, încăperile sunt relativ mici, motiv pentru care este recomandat să iei măsurători, pentru a fi sigur că patul poate fi așezat acolo unde îți dorești și mai rămâne spațiu pentru a putea respira. În funcție de dimensiunea camerei, poți alege paturi rabatabile pe perete, care îți vor lăsa spațiu liber. De asemenea, un mobilier deschis la culoare te va ajuta să creezi iluzia de aerisire și spațiu.

Un alt element tot mai folosit mai ales în dormitoarele mici este crearea unui perete cu accent. Cu alte cuvinte, văruirea a trei pereți în alb și alegerea unei culori îndrăznețe pentru al patrulea. Acest lucru va scoate din anonimat orice dormitor, indiferent de dimensiuni.

Alternativ, și pentru un efect impresionant, poți alege chiar și mozaic. Există zeci de modele din care poți alege, iar peretele în sine va ajunge să fie văzut ca o operă de artă.
Cum amenajez un dormitor de apartamentAmenajare dormitor de apartament

Garsonieră

Cu cât ai mai puțin spațiu la dispoziție, cu atât este mai dificilă amenajarea dormitorului. În cazul unui apartament cu o singură cameră, lucrurile sunt cu atât mai dificile cu cât camera trebuie să aibă și spațiu de odihnă, loc de relaxare, eventual să îmbine elemente de living și să nu lipsească nici colțul destinat bucătăriei. Pentru a îndeplini toate aceste roluri, garsoniera trebuie împărțită pe arii de interese, o zonă de zi și una de noapte.

Pentru a face acest lucru, este recomandat să montezi patul lângă fereastră, lângă restul mobilierului de dormitor. Alege nuanțe deschise și piese minimaliste pentru a nu încărca vizual. Pereții îi poți lăsa albi, iar mobilierul poate fi în nuanțe de gri sau bej. Pentru a înviora spațiul de relaxare, poți pune pe pereți mici tablouri sau fotografii înrămate. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți alege un dressing redus ca dimensiuni sau chiar un stander cu umerașe.

Delimitarea zonei de dormitor de zona de zi se face, de regulă, printr-o canapea de dimensiuni mici. Pentru a crea intimitate, poți pune în jurul patului o perdea lungă, colorată. Astfel, musafirii nu vor avea acces direct la locul în care dormi, ci veți petrece timp de calitate în „camera de zi”. Pentru a lungi vizual camera, poți alege o lustră lungă și o oglindă supradimensionată.
Amenajarea unui dormitor in garsonieraIdei de amenajare dormitor garsoniera

Mansardă

Dacă locuiești la casă și te bucuri de mansardă, poți amenaja aici un dormitor intim. Mansarda are o arhitectură specială, dată de înclinarea tavanului, apărută pe fondul poziției acoperișului. Acest lucru poate fi un avantaj, deoarece poți amenaja o fereastră care îți va scălda încăperea în lumină naturală.

Înainte de redecorare, mansarda poate părea întunecată și neprietenoasă (încă nu are acea fereastră pe tavan), însă după amenajare se poate transforma într-un spațiu primitor din care nu vei mai vrea să ieși.

Pentru un plus de intimitate, văruiește pereții în alb sau galben-pai, iar pentru a lărgi vizual încăperea, poți opta pentru un parchet în aceeași nuanță ca pereții. Înclinarea tavanului face ca mobila să se adapteze greu, motiv pentru care este bine să te limitezi la strictul necesar. Îmbină zona de odihnă reprezentată de pat și noptiere cu cea de relaxare, în care poți citi cartea preferată alături de un ceai.
Idei de amenajare dormitor in mansardaAmenajarea unui dormitor in mansarda

Subsol

Pentru mulți, subsolul reprezintă, în cel mai fericit caz, locul în care îți depozitezi lucrurile. Dacă îți dorești mai mult spațiu, poți transforma chiar și acest loc întunecat într-un dormitor primitor.

Doar dacă există mucegai sau izolarea nu este realizată corespunzător costurilor vor fi ridicate. De asemenea, dacă nu există ferestre, montarea lor va fi necesară pentru ca lumina naturală să pătrundă în încăpere.

Dacă, totuși, nu ai cum să faci acest lucru, poți alege obiecte de iluminat de calitate, mobilă, finisaje și obiecte de decor în culori deschise și vii, pentru a deschide mai mult noul dormitor. Nu trebuie uitată nici ventilația. Dacă ai ferestre sau plănuiești montarea lor, ventilația se va putea face în mod natural. Alternativ, va trebui să apelezi la un specialist pentru instalarea unui sistem de climatizare.
Idei de amenajare dormitor la subsolDormitor la subsol - idei de amenajare

Amenajare în funcție de utilizare

Un alt aspect care trebuie luat în considerare atunci când îți redecorezi dormitorul este utilizarea sa. Cine va petrece timp acolo? Este un dormitor pentru copii, locul de odihnă al oaspeților sau dormitor matrimonial?

Dormitor pentru o persoană

Principalul avantaj al unui dormitor pentru o singură persoană este că nu necesită la fel de mult mobilier precum unul locuit de două persoane.

Dormitorul pentru o singură persoană permite poziționarea patului aproape de perete, deoarece nu necesită acces pe ambele părți ale acestuia.

Spațiul economisit poate fi ocupat de un fotoliu, o bibliotecă sau diverse obiecte decorative, de exemplu, amintiri din vacanțe.
Cum amenajezi un dormitor de o persoanaAmenajare dormitor pentru o persoana

Dormitor matrimonial

Dormitorul matrimonial are drept obiectiv obținerea unui confort maxim pentru ambii parteneri. Poți alege un pat clasic, eventual prevăzut cu spații de depozitare pe părțile laterale și un dressing mare, suficient pentru două persoane.

Dacă există spațiu, poți amenaja o măsuță de toaletă pentru pregătirile de dimineață. Dacă aveți gusturi foarte diferite, poți merge pe un stil minimalist simplu sau chiar unul clasic.

Patul poate fi așezat pe mijloc, pentru a permite acces ușor ambilor parteneri, iar noptierele și rafturile suspendate pot deveni spații de depozitare pentru obiectele personale.
Amenajarea unui dormitor matrimonialIdei de amenajare dormitor matrimonial

Dormitor pentru copii

Dormitorul pentru copii poate fi o provocare pentru orice părinte. De multe ori, dormitorul copilului întrunește mai multe roluri: zonă de odihnă și relaxare, zonă de lucru cu birou și scaun, precum și zonă de joacă/întâlnire cu prietenii.

Alege culori neutre, piese de mobilier reduse ca număr și cât mai puține decorațiuni pentru pereți – vor încărca spațiul. Poți folosi un pat transformabil pentru copii, care poate fi folosit și mai târziu, când cel mic va crește.

Similar mobilei, obiectele de iluminat trebuie să fie în număr redus, deoarece este de preferat ca cel mic să aibă acces la lumină naturală. Astfel, este bine să renunți la draperiile groase și să optezi pentru perdele ușoare, deschise la culoare, care permit pătrunderea luminii. Nu ar trebui să lipsească nici o măsuță și un raft pentru cărțile de colorat.
Cum amenajezi dormitorul coiluluiIdei pentru amenajarea dormitorului copilului

Dormitor pentru adolescenți

Decorarea dormitorului pentru adolescenți poate fi la fel de dificilă precum amenajarea camerei unui copil mic, însă, de această dată, ai un ajutor de nădejde.

Dacă alegerea mobilierului și a culorii pereților poate fi făcută de părinți, nuanțele covorului precum și obiectele de decor ar trebui să reflecte personalitatea viitorului locatar. De aceea, amenajarea dormitorului poate deveni un proiect de echipă și o nouă ocazie de a petrece timp împreună.

Din cameră nu ar trebui să lipsească biroul de lucru unde își va face temele. Patul poate fi single sau dublu, în funcție de mărimea camerei. Optează pentru culori neutre precum roz-pal, galben-pai, verde-deschis sau chiar gri. Pentru a crea contrast, decorați pereții cu fotografii, tablouri sau obiecte personale (de exemplu, desene sau medalii).
36.Cum amenajezi dormitorul copilului adolescentAmenajarea dormitorului pentru adolescenti

Dormitor pentru oaspeți

Dormitorul de oaspeți este prezent mai ales la casă. Dacă ai o cameră în plus, căreia nu îi găsești o destinație, o poți transforma în dormitor de oaspeți pentru acele momente în care rudele sau prietenii rămân peste noapte.

Dormitorul trebuie să ofere o atmosferă relaxantă și primitoare. Evită culorile puternice și mergi mai mult pe nuanțe neutre pentru pereți, mobilier simplu, alb, negru sau maro și obiecte de decor minimaliste, care să nu încarce inutil încăperea.
Cum amenajezi dormitorul de oaspetiIdei dormitor de oaspeti

Mobilier pentru dormitor

Dispunerea mobilierului în dormitor este foarte importantă pentru a reda acea stare de relaxare. Mai jos sunt câteva sfaturi despre așezarea mobilei pentru dormitor:

  • Patul – este elementul central al camerei, în jurul căruia gravitează celelalte piese de mobilier. În general, patul este bine să stea departe de ușă, pentru un efect vizual bun, iar pentru a evita frigul, este indicat să nu fie așezat imediat sub sau lângă fereastră. Confortul patului depinde, firesc, de calitatea saltelei, astfel că este bine să acorzi timp și alegerii sale pentru a te bucura de confort;
  • Dressingul – te ajută să îți organizezi hainele și accesoriile, putând ocupa mai mult sau mai puțin spațiu, după nevoi. Este bine să eviți să îl așezi la ușă, lângă fereastră sau imediat lângă pat ori alte obiecte de mobilier care împiedică folosirea sa la capacitate maximă. Poți alege un dressing cu oglinzi mari pentru a mări vizual dormitorul sau un suport cu umerașe și rafturi, dacă nu dispui de prea mult spațiu. Evită dulapurile mari într-un dormitor mic, deoarece va ocupa mult spațiu și va face încăperea să pară și mai înghesuită;
  • Noptierele – aici poți depozita telefonul, telecomanda, câteva cărți, ochelari de vedere etc. Dacă, totuși, nu ai loc, poți monta rafturi pe perete pentru depozitarea acestor obiecte pe care le folosești regulat;
  • Comoda – dacă spațiul îți permite, un astfel de obiect de mobilier poate fi atât suport pentru TV, cât și loc de depozitare pentru haine sau lenjerie de pat.

Cum amenajezi dormitorul de oaspetiIdei dormitor de oaspeti

Decorarea dormitorului

Decorarea dormitorului nu reprezintă o problemă, câtă vreme îți faci planul din timp, alegi culorile, elementele de decor etc. și te încadrezi în spațiul pe care îl ai la dispoziție, fără să îl încarci. Mai jos sunt câteva sfaturi generale utile în decorarea dormitorului:

  • Alege culori neutre – cum dormitorul este un spațiu de odihnă și reîncărcare a bateriilor, este bine să nu alegi culori puternice. Alege albul, cremul sau griul pentru pereți, iar mobilierul și parchetul în nuanțe pământii. Culorile precum albastru-deschis, levănțică, verde-deschis sau galben-pai oferă calm și pot fi încorporate ușor în obiectele de decor fără a aglomera;
  • Nu uita de tavan – unii experți consideră tavanul drept al cincilea perete. Dacă vrei să renunți la tavanul banal, poți alege o culoare deschisă, care să se îmbine armonios cu nuanțele din cameră;
  • Asigură-te că dormitorul este decorat cu gust, dar simplu – această încăpere trebuie să fie primitoare, simplă și să reflecte personalitatea celor care petrec cel mai mult timp acolo. Pentru ușurință în mișcare, lasă cel puțin 90 de cm între pat și pereții laterali ori alte piese de mobilier (de exemplu, comodă sau dressing);
  • Alege mobila potrivită pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție – atunci când vrei să alegi mobilierul pentru dormitor, începe prin a măsura camera. Mobila ar trebui să se potrivească numai bine în cameră și să intre ușor pe ușă;
  • Nu uita de spațiile de depozitare – fie că e vorba de comodă, sertarele de la pat sau dressing, spațiile de depozitare ajută camera să pară mai încăpătoare și mai aerisită;
  • Alege cu grijă perdelele sau draperiile – o draperie de calitate, aleasă corect, te ajută să acoperi fereastra și astfel să obții intimitate, dar și să aduci culoare, texturi și modele inedite în dormitor.

Decoruri pentru dormitorDecorarea dormitorului

Instalații

Chiar dacă nu reprezintă cel mai estetic aspect, instalațiile reprezintă un element esențial într-un dormitor, indiferent de dimensiunile sale. Mai jos sunt câteva elemente pe care le poți include.

Aerul condiționat

În special dacă ai locuința orientată spre sud sau vest, aparatul de aer conditionat devine necesar mai ales pentru a combate arșița resimțită în lunile de vară. Acestuia îi poți adăuga un termostat pentru a menține temperatura la un nivel optim.

Sistemul de încălzire

În ceea ce privește incalzirea, aceasta poate fi realizată prin calorifere clasice, calorifere electrice sau încălzire prin podea. Mai jos poți afla câteva informații despre fiecare opțiune în parte:

  • Încălzirea prin calorifere clasice – apelarea la calorifere clasice pentru încălzire presupune, de cele mai multe ori, folosirea unei centrale care ajută la încălzirea întregii locuințe. Investiția inițială poate fi considerabilă, însă aceasta se amortizează, dacă iei în considerare perioada îndelungată în care vei folosi centrala și elementele aferente;
  • Încălzirea prin calorifere electrice – sunt portabile, destul de ieftine și preferabile în camerele mici. Cu toate acestea, un calorifer electric ocupă spațiu și consumă multă energie electrică, fiind preferate mai ales în apartamentele cu o singură cameră;
  • Încălzirea prin podea – unul dintre principalele avantaje ale acestei forme de încălzire a dormitorului este lipsa necesității de întreținere. Odată montat, sistemul de incalzire își face treaba. Un alt avantaj este faptul că nu ocupă spațiu în dormitor. Printre dezavantaje merită menționate costurile mari necesare instalării, costurile lunare aferente consumului de electricitate, precum și timpul mai mare necesar încălzirii camerei prin comparație cu metodele tradiționale.

Decorarea dormitorului poate fi o adevărată provocare indiferent de stilul ales, dimensiunile camerei și bugetul pe care îl ai la dispoziție. Planifică ceea ce ai nevoie din timp, lasă-ți circa 20% din buget pentru situații de urgență și încearcă să te relaxezi. Dacă iei lucrurile pas cu pas, te vei putea bucura de renovări și chiar îți vei pune la treabă creativitatea.

3 thoughts on “Cum amenajezi dormitorul: idei practice și sfaturi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *