Amenajarea bucatariei de vara
- Informatii generale despre bucataria de vara
- Tipuri de bucatarii de vara
- Avantajele unei bucatarii de vara
- Amplasarea bucatariei de vara
- Amenajarea bucatariei de vara
- Stiluri de amenajare
Informatii generale despre bucataria de vara
Se apropie vara, anotimpul care ne indeamna sa iesim cat mai mult in natura si sa ne recreem in aer liber. Nimic nu se compara cu sentimentul pe care il aveti cand gatiti in propria gradina si petreceti clipe minunate alaturi de familie si prieteni. Cei mai castigati sunt cei care au o curte suficient de spatioasa pentru a intreprinde astfel de activitati. Daca spatiul este suficient, acestia pot opta pentru construirea unei bucatarii de vara unde sa-si petreaca timpul liber de-a lungul acestui sezon.

Unde amplasezi bucataria de vara ?
Pentru a avea bucataria de vara dorita nu e suficient sa aveti o curte generoasa. Bucataria de vara se construieste dupa un plan bine definit si cu materialele de constructie potrivite. Etapa de concepere si de alegere a materialelor va fi dictata de dorintele si nevoile utilizatorilor. Se va avea in vedere ca, in primul rand, bucataria sa fie suficient de rezistenta. Stilul si amenajarea sunt hotarate tot din faza incipienta. Planul va cuprinde functionalitatile si dotarile acesteia. Tor acum trebuie sa stii daca urmeaza sa construiesti si un gratar, un cuptor pe lemne sau vei merge pe varianta moderna cu aragaz sau o plita. Bineinteles, se poate opta pentru combinatii intre acestea. In plan va trebui sa iei in calcul si racordarea la utilitati si pe unde vor fi caile de acces in bucatarie.

In functie de bugetul disponibil, bucataria de vara poate fi constructie de sine statatoare sau poate fi atasata casei. Pentru cele independente sunt necesare echipamente moderne. Acestea au nevoie pe langa aragaz sau plita, de chiuveta, gratar profesional, mobilier de bucatarie, dar si un bar si chiar de televizor. Cele atasate locuintei principale au de obicei in interior doar o masa, cateva scaune si un accesoriu de gatit, plita sau gratar. Indiferent de alegere, aceste constructii au rolul de a spori confortul si a aduce satisfactia utilizatorilor.
Tipuri de bucatarii de vara
Exista mai multe tipuri de bucatarii de vara. In functie de tipul constructiei si de facilitatile incluse, bucataria de vara, poate fi neacoperita, inchisa si de tip foisor. Fiecare bucatarie are avantaje si dezavantaje, de aceea este bine sa va planificati intocmai ce tip bucatarie de vara va doriti dar si ce va permiteti, functie de spatiu si buget.
Bucatarii de vara neacoperite
Acest tip de bucatarii nu este foarte des intalnit la noi deoarece in Romania vremea este extrem de schimbatoare. Nebeneficiind de acoperis, elementele pe care le gazduieste sunt adeseori afectate de precipitatii daca uttilizatii nu le protejeaza acoperindu-le sau mutandu-le. Ele au pereti care delimiteaza spatiul respectiv de casa sau de restul curtii, dar, de obicei, nu gazduiesc decat o masa cu scaune si cateva rafturi sau agatatoare pentru ustensile. Cei care opteaza pentru astfel de bucatarii de vara prefera lumina naturala si nu-si petrec decat putin timp in zona. Pentru a se feri de soare sau intemperii, utilizatorii pot opta pentru un acoperis temporar din prelate.

Acoperisul este inexistent, asadar lumina si umbra sunt naturale. Facultativ, se poate acoperi cu diverse prelate pentru protectie in timpul intemperiilor si al sezonului rece, insa eficienta acestora nu este comparabila cu cea a unui acoperis construit.
Bucatarii de vara inchise
Bucatariile de vara inchise sunt tot mai intalnite deoarece sunt mai usor de intretinut si pot fi dotate cu toate facilitatile necesare. Ele sunt de obicei asezate intr-o zona separata a curtii si beneficiaza de tot confortul. Sunt construite din in general din lemn, dar si din alte materiale precum caramida, bca sau chiar piatra, pentru cei care doresc o bucatarie rustica sau pentru cei care locuiesc in zonele montane.

Bucatarii de vara tip foisor
Ultimul tip de bucatarie de vara, cea de tip foisor, combina elementele bucatariilor prezentate mai sus. Ea are acoperis dar renunta in schimb la pereti, fapt care il ajuta pe proprietar sa-si lase diversele ustensile in interior fara grija intemperiilor. Cei care opteaza pentru acest gen de bucatarie de vara iubesc sa stea in aer liber, sa priveasca peisaje de vis in timp ce iau masa sau sa simta aerul curat atunci cand gatesc. Foisoarele au diverse forme si marimi. De asemenea, designul poate sa fie unul traditional sau unul modern, lucru hotarat de proprietar.

Avantajele unei bucatarii de vara
Multi sunt cei care se intreaba “de ce sa amenajezi o bucatarie de vara?” si “care sunt avantajele unei constructii de gen?”. Ei bine, avantajele unei bucatarii de vara sunt mai mult decat evidente. In primul rand ele ne ajuta sa petrecem mai mult timp in aer liber, mai aproape de natura. Acest lucru este un beneficiu major pentru sanatate, mai ales ca traim intr-o epoca sufocata de tot ceea ce inseamna lumea digitala.

Un alt avantaj major pentru care se opteaza pentru construirea unei bucatarii de vara este acela ca se elimina din casa mirosurile degajate in timpul gatitului. Gospodinele nu se dau nicicand inapoi si, pe langa gatitul hranei zilnice, se angajeaza in alte activitati de gen (prepararea de zacusca, de bulion, gemuri) care ar umple casa de mirosuri, unele nu foarte usor de eliminat.

Bucataria de vara este de cele mai multe ori mai spatioasa decat cea din interior si investia se amortizeaza deoarece prezenta ei va ajuta, fara doar si poate, la cresterea valorii proprietatii. Gatind acolo in timpul anotimpului cald nu veti mai avea nevoie de aparatul de aer conditionat. Asadar veti face si economii financiare.
Amplasarea bucatariei de vara
Am amintit deja ca daca decideti sa construiti o bucatarie de vara, trebuie sa luati in calcul o serie de aspecte legate de utilitatea si functionalitatea acesteia. Aceste aspecte sunt legate in principal de spatiul disponibil si de adaptabilitatea la constructiile deja existente. Bucataria de vara poate fi amplasata chiar in apropierea casei sau poate fi construita separat. Varianta alipirii bucatariei de vara la casa poate fi mai avantajoasa din punct de vedere financiar. Veti castiga din prima un perete iar apropierea va face facila racordarea la utilitati. In schimb, cei care au un buget mai generos, dar si o curte pe masura, pot alege o bucatarie independenta care va deveni un punct de interes in gradina.
Spatiul necesar pentru amenajarea unei bucatarii de vara depinde de nevoile utilizatorilor. Acestia vor decide care sunt elementele de care vor avea nevoie pentru a gati. Introducerea unui cuptor pe lemne pe langa obisnuitul aragaz, a unei mese mari cu multe scaune, a unui blat de gatit, a unei chiuvete, si chiar a unui firigider, inseamna ca suprafata alocata bucatariei trebuie sa fie generoasa. Asadar, in functie de utilare vom stabili si dimensiunea acesteia.

Amplasarea bucatariei de vara depinde si de necesitatea racordarii la utilitati. Este peste mana sa nu aveti apa intr-o bucatarie aflata in alta zona a curtii decat casa. Si nu ne referim doar la apa curenta ci si la canalizare, deoarece vom produce multa apa reziduala. Amplasarea este legata direct si de racordarea la gaze si la sursele de curent electric. Asadar, trebuie ales un loc care sa ne permita legarea la utilitati.
La final, va trebui sa tinem cont si de alte aspecte precum discretia (nu ne dorim sa deranjam si sa fim deranjati de vecini) sau adapostul (bucataria va fi amplasta intr-o zona in care sa nu fie afectata de vant si ploi care sa provoace inundatii).
Amenajarea bucatariei de vara
Daca ai ajuns la punctul in care te intrebi “cum amenajezi bucataria de vara?” trebuie sa stii ca stilul de amenajare pentru bucataria ta nu este o decizie dificila. Suntem siguri ca inca din faza planului ati ales un stil de amenajare (rustic, modern, mediteranean) pentru bucatarie. Bineinteles, acesta este strict legat de constructiile existente si dimensiunea si peisagistica gradinii.

In functie de stilul ales veti purcede la alegerea celor mai potrivite elemente. Exista plite si cuptoare cu aspect vintage pentru stilul rustic sau gratare care pot fi implementate cu succes in stilul de amenajare modern. Decoratiunile si corpurile de iluminat sunt de asemenea foarte importante. Ele pot pune in valoare designul bucatariei de vara, imbunatatind atat aspectul practic cat si pe cel estetic. Puteti opta pentru lumini amplasate strategic, deasupra blatului de gatit, in dreptul gratarului, al cuptorului si al plitei sau aragazului. Mobilierul are si el rol important, iar alegerea este dictata tot de stilul in care va doriti sa incadrati bucataria.
Materiale
In primul rand trebuie sa hotarasti ce materiale sa folosesti. Orice bucatarie de vara care se respecta are un spatiu pentru gratar si altul separat pentru prepararea mancarii. Pentru acestea aveti nevoie de electrocasnice potrivite, unele cat mai rezistente, fabricate din materiale durabile, care sa reziste cu brio in conditiile din exterior. Indiferent daca mergeti pe lemn, caramida, bca sau piatra aceste elemente pot fi incadrate cu succes.

Utilare
Lista lucrurilor prezente in bucataria de vara este una diferita pentru fiecare persoana. Ea este dictata in primul rand de buget, de aceea este important sa definiti scopul pentru care doriti sa folositi bucataria. Alegeti gratarul potrivit, montati un cuptor pe lemne, dar nu uitati de zona de relaxare. Aici puteti alege sa instalati un minibar si sunteti gata de primit oaspeti. La utilare putem trece si diverse electrocasnice (expressor cafea, storcator fructe, frigider). Mobilierul este de asemenea important. Alege o masa si scaune rafinate, comode si pe gustul tau, care sa fie insa la randu-le fabricate din materiale rezistente.
Pentru o bucătărie de vară eficientă, ține cont și de beneficiile unei perdele de aer, pentru a ține la distanță insectele și pentru a păstra o temperatură constantă.

Corpurile de iluminat
Daca v-ati ocupat deja de alimentarea cu energie electrica, tot ceea ce va trebuie pentru a rezolva problema iluminatului este alegerea unor corpuri de iluminat potrivite. Iluminatul este important deoarece in serile tarzii de vara, cand va veti intinde la discutii, lumina naturala nu va fi suficienta. Veti alege corpuri de iluminat care sa se potriveasca stilului de amenajare al bucatariei. Ele vor fi montate in zonele de interes (zona de gatit, zona de luat masa, etc.).
Pe langa luminile becurilor puteti alege sa montati lampi sau pitici de gradina care vor crea o atmosfera speciala. In cazul bucatariei moderne puteti alege leduri ascunse in partea superioara a bucatariei. Acestea ajuta in mentinerea unei atmosfere relaxante. Acelasi lucru se intampla cu felinare sau lampi vechi in cazul bucatariilor de vara in stil rustic.
Decorarea
Pentru decorare puteti alege vase de lut in cazul bucatariilor vase rustice sau ghivece viu colorate pentru cele moderne. Nu uitati de plante! Chair daca sunteti in exterior exista plante potrivite pentru bucataria de vara. Aveti nevoie de plante aromatice (busuioc, cimbru, patrunjel) care schimba atmsofera si va ajuta la gatit. Puteti opta si pentru diverse ghivece cu flori pentru bucatariile inchise sau pentru plante agatatoare in cazul foisoarelor. Tot la decoratiuni putem trece tablouri, piese de lemn sau piatra. Acestea vor oferi un aspect placut, cat mai natural in bucatarie.

Stiluri de amenajare
Bucatarie in stil rustic
Bucataria de vara in stil rustic este cu adevarat un colt de rai in orice curte. Ea pastreaza viu aspectul traditional, aducand aminte de bucatariile bunicilor. Bucatariile de vara rustice sunt performante nu numai din punct de vedere vizual cat si practic. Ele includ dotari specifice, precum cuptoarele pe lemne, dar se pot adapta si implementarii de electrocasnice noi, pe piata existand piese moderne cu look vintage. Aceste elemente va ajuta sa aveti bucataria visata fara sa renuntati la confortul oferit de tehnologia moderna. Bucataria rustica este construita in general din lemn si piatra naturala. Dupa cum am spus mai sus, nu vor lipsi decoratiuni vechi, vase, ghivece si jardiniere de lut, lampi si scule vechi folosite de bunici agatate pe pereti sau stergarele traditionale romanesti.

Bucatarie de vara moderna
Bucataria de vara moderna este prezenta in curtile caselor construite de curand. Ele completeaza astfel intreg stilul asezarii. Se remarca prin elemente minimaliste – scaune moderne, electrocasnice high-tech, insula de bucatarie, etc.. Si aici se poate utiliza lemnul, dar apar si elemente moderne precum sticla, inoxul sau fierul forjat.

Bucatarie de vara in stil mediteranean
Un alt stil de bucatarie de vara este cel mediteranean. Stilul este caracterizat de prezenta de mobilier in nuante de albastru si alb cu decoruri specifice. Designul este completat de vase cu flori si corpuri de iluminat specifice. Avantajul este ca acest stil poate fi impletit cu succes cu cel rustic.

Pingback: Pret Constructie Bucatarie De Vara - Inginer Proiectare drumuri
Wow am adaugat acest articol la favorit deoarece vreau o bucatarie ca asta in viitorul apropiat.
Pingback: Avantajele unei perdele de aer si criterii de alegere - Blog Romstal