Gresie si faianta

Alegerea si montarea gresiei si a faiantei in baie

1. Alegerea gresiei si faiantei in baie

2. Montarea gresiei si faiantei in baie

3. Secrete in alegerea si montarea gresiei si faiantei in baie

Alegerea gresiei si faiantei in baie

Inevitabil, cu totii ne dorim o baie cu gresie si faianta de cea mai buna calitate. Cum facem insa alegerea potrivita cand vine vorba despre placile ceramice care sa ne vor acompania pentru mai multi ani clipele petrecute in aceasta incapere? Cel mai raspandit criteriu de selectie in tara noastra il constituie pretul. Am auzit in nenumarate randuri oameni care cauta gresie si faianta ieftine, care trebuie sa fie insa, intotdeauna, de o calitate ridicata. Ieftin nu inseamna bun, acesta este o alta vorba bine cunoscuta la noi…

faianta baie

Intr-adevar, pretul poate fi punctul de pornire, pentru ca acesta reflecta in mare masura felul in care placile ceramice se vor comporta in timp. Pretul faiantei si gresiei reflecta materia prima folosita de producator, rezistenta ulterioara, cat si brandul produsului. Pe piata exista nenumarate modele si preturi asa ca e bine sa luati in considerare si alte criterii dupa care sa va ghidati alegerea.

Combinatii potrivite de culori pentru gresia si faianta din baie

Un alt criteriu important in alegerea placilor ceramice din baie il constituie coloritul acestora. Datorita faptului ca exista un numar mare de producatori, acestia si-au dezvoltat un numar impresionant de colectii astfel incat sa poata concura cu orice alt tip de fabricant de gresie si faianta. Iata de ce, din punctul de vedere al culorii, vom putea alege absolut orice nuanta pentru a ne mobila podeaua si peretii baii. Se poarta foarte mult combinatii de alb si negru, alb si rosu sau alb si portocaliu. Este indicata folosirea unei culori mai deschise in combinatii deoarece aceasta da senzatia de marire a spatiului incaperii de baie.

Faianta decor baie

Faianta tip mozaic

Combinatie faianță și gresie alb cu portocaliu
Combinatie faianță și gresie alb cu portocaliu

Alegerea culorii gresiei si faiantei din baie in functie de dimensiunea baii

Dimensiunea baii dumneavoastra influenteaza in mare masura alegerea pe care o veti face. O baie cu spatiu redus va necesita selectia unor placi ceramice in nuante deschise care sa reflecte bine lumina si sa dea senzatia de spatialitate. Utilizarea aceleiasi culori atat pentru gresie cat si pentru faianta va amplifica aceasta senzatie de aerisire. Aici se incadreaza baile de apartament care va arata intotdeauna mai bine daca va fi placata in culori deschise precum bej, crem sau alb. Faianta si gresia in nunate deschiuse redau aspectul de prospetime reusind in acelasi timp sa reflecte lumina creand iluzia maririi spatiului. Este totusi indicat sa spargeti monotonia combinand accesorii colorate cu nuantele deschise ale faiantei. Se creaza astfel un echilibru in acest design minimalist.

Baie placata cu faianta bej

Daca baia este una de mari dimensiuni atunci nu va retine nimic in a incerca senzatii noi, optand pentru gresie turcoaz, mov, albastru sau verde. De asemenea, negrul sau griul pot deveni optiuni demne de luat in seama. Va recomandam ca marimea placilor de gresie si faianta sa fie direct proportionala cu marimea peretilor si a podelei. Astfel, in cazul unor pereti mari, puteiti folosi placi mari de faianta care sa formeze un model ce nu ar fi putut fi obtinut intr-o baie normala. Placile mai mari vor schimba din punct de vedere optic dimensiunea baii. In cazul optarii pentru o astfel de solutie veti putea alege si borduri sau brauri de diferite culori sau modele, care vor decora perfect peretii.

Gresie si faianta pentru baie

Combinatii de culori pentru gresia si faianta din baie in functie de luminozitatea baii

Culoarea gresiei si faiantei din baie este influentata cu siguranta si de luminozitatea camerei. Daca aceasta dispune de un geam mai mare care sa ne aduca un plus de lumina, atunci culorile inchise pe care le luam in considerare, dar de al carui efect ne era teama, vor deveni o optiune viabila. De asemenea, instalarea unui numar sporit de lumini artificiale poate sa ne permita alegerea oricarui tip de placi ceramice.

Baie in nuante de albastru

Cele mai multe bai nu au insa o iluminare suficienta de aceea este indicat sa alegeti placi ceramice in nuante deschise, pentru a crea iluzia optica a unui spatiu mai mare. De asemenea, se pot face combinații fericite de culori in functie de modul in care cade lumina pe faianta si gresie. Astfel acolo unde cade lumina artificiala puteti alege placi de gresie si faianta cu diverse modele integrate.

Cand se va opta pentru combinatii de culori, trebuie stiut ca, pentru a obtine un efect placut ochiului, numarul culorilor trebuie sa fie de doua, maxim trei. Altfel se ajunge la un efect obositor pentru ochi. Este indicata alegerea de culori complementare sau contrastante: crem-maro, alb-caramiziu, verde -portocaliu, albastru-galben.

Combinatii de culori si tipuri de imbinari pentru gresia si faianta din baie in functie de stilul dorit

Stilul adoptat este un alt factor de luat in seama. Tot mai multe bai au un stil bine definit ele putand fi integrate dupa modelul placilor ceramice, al mobilierului si al obiectelor sanitare in stilul rustic, modern sau clasic.

Astfel, daca doriti o baie moderna veti avea nevoie de culori stralucitoare care sa va intinereasca psihicul. Puteti opta si pentru modele de gresie si faianta 3D. Rezultatele sunt pe masura. Pentru a obtine efectul dorit te sfatuim sa apelezi la gresie si faianta de la un producator cunoscut care sa va garanteze cea mai buna calitate. Cu ajutorul ultimelor colectii veti obtine un design extrem de atractiv, foarte usor de intretinut si curatat.

Baie amenajata in stil modern

Pentru un stil elegant vom alege suprafete lucioase, cu diferite insertii pentru a uimi la prima vedere. Ascest stil este simplu de obtinut prin alegerea unor culori clasice care vor da intotdeauna o prezenta rafinata oricarei bai. Baia  se va transforma in sanctuarul tau de acasa imediat ce veti alege modelele elegante de faianta si gresie care se vor imbina perfect cu mobilier de baie ales in cunostinta de cauza. Stilul elegant ales pentru amenajarea baii va exprima emotie si va radia energie pozitiva prin fiecare por al placilor ceramice alese.

Cum alegi gresia de baie

Daca ne dorim un stil rustic, vom alege nuante bej-cenusii, care in colaborare cu obiecte sanitare bine alese vor face din baia noastra una unica. Pentru a obtine acel aer rustic cel mai indicat este sa mizati pe culorile naturale ale lemnului dar si pe gresie si faianta care sa imite piatra sau caramida aparenta. Placile ceramice din aceasta gama se vor potrivi excelent cu mobilier si usi de lemn sau cu o serie de grinzi aparente. Cel mai bine este insa sa feriti aceste elemente din lemd de contactul cu apa, de aceea in apropierea surselor de apa vom utiliza aceste placi ceramice care ne vor oferi robustete si naturalete.

baie rustica

Dimensiunea potrivita a placilor de gresie si faianta din baie

Conteaza de asemenea sa nu alegeti gresie si faianta cu dimensiuni mari care sa acopere din putine bucati acest spatiu redus. Efectul nu este unul placut! De asemenea nici faianta foarte mica, gen 10×10 cm, nu poate reprezenta cea mai adecvata solutie. Veti avea foarte multe rosturi care va accentua senzatia de inghesuiala. Cele mai indicate sunt placile medii de 20x30cm sau 25×40 cm, care acopera intotdeauna excelent spatiul si sunt usor de montat. Conteaza, de asemenea, daca alegeti sa acoperiti in intregime peretii din baie cu gresie sau faianta. In functie de alegerea fiecaruia dintr noi, vom stii ce model si ce dimesinune de faianta vom utiliza. In baile de apartament tavanul nu este intotdeauna drept si nici peretii egali. In acest caz se prefera neplacarea cu faianta a partii superioare a peretilor. Totusi, daca se doreste acoperirea integrala a peretilor se poate opta pentru montarea unui tavan fals din rigips rezistent la umezeala care va facilita si repararea defectelor din constructie.

Baie in stil minimalist

Alegerea aderentei potrivite a placilor de gresie si faianta din baie

Pentru baie se recomanda gresie mata sau texturata cu aderenta sporita. In majoritarea timpului avem umiditate crescuta in baie de aceea este indicat sa prevenim eventuale accidente. Gresie si faianta texturata creaza un efect deosebit in orice baie, reprezentand asadar un plus si la capitolul design. In conditiile in care veti alege insa sa montati o gresie cu suprafata lucioasa, este indicat sa dotati baia cu covorase antiderapante care sa sporeasca siguranta celor care tranziteaza incaperea. Gresia cu suprafata lucioasa se va dovedi mai facil de intretinut, lipsa ridurilor care sa retina murdaria, fiind principalul ei avantaj.

Gresie de baie

Raportul calitate – pret in alegerea placilor de gresie si faianta din baie

Acest raport este extrem de important pentru ca ne indica, dupa cum spuneam in debut, anumite caracteristici ale placilor ceramice. Alegerea este mai facila deoarece un pret echilibrat ne asigura de o calitate crescuta. Vom vedea ca cele mai ieftine produse sunt cele mai subtiri placi ceramice disponibile, fiind extrem de probabil ca o sa le spargem chiar inainte de a le monta. Asadar luati in considerare toate aspectele expuse mai sus pentru a face o alegere in cunostinta de cauza.

Gredie si faianta cu model

Montarea gresiei si faiantei in baie

Odata aleasa gresia si faianta potrivita pentru baie nu ne mai ramane decat sa alegem modul potrivit de a le monta. Vom incepe cu masurarea suprafetei pe care o vom placa dupa care vom pregati aceasta suprafata amorsand-o. Mai apoi vom preparara adezivul pe care-l il vom aplica cu uneltele potrivite. Dupa montarea placilor se trece la aplicarea chitului pentru rosturi si la curatarea zonei. In sfarsit baia arata asa cum am visat!

Metode de montare a gresiei si faiantei in baie

Desi poate parea o treaba simpla, montarea gresiei si faiantei facandu-se de multe ori in regie propie, cele mai bune rezultate vor fi obtinute de un meserias, cel care stie din experienta cum se pune gresia in baie. Acesta va stii intocmai care sunt pasii de urmat si nu se va poticni cand vor aparea situatii neprevazute. El va stii ce cantitate de adeziv este necesara in functie de suprafata pe care vom placa dar si de dimensiunile placilor ceramice. De asemenea, acesta va limita pierderile, fiind capabil sa decupeze abil cele cateva bucati de gresie si faianta care nu vor putea fi montate in intregime.

Ce se monteaza mai intai, gresia sau faianta in baie?

Trebuie sa stiti foarte bine pasii de urmat atunci cand va apucati de treaba. Mai intai vom monta gresia, o vom lasa sa se aseze bine, insemnand ca adezivul sa se intareasca foarte bine. Dupa cel putin 24 de ore ne putem apuca de montat faianta in baie. De ce montam mai intai gresia? Pentru ca aceasta va fi sistem de referinta pentru faianta. De asemenea evitam scurgea apei de pe pereti sub gresie, evitand eventuale pete de umeazeala care se vor mentine si vor produce diverse mirosuri. Nu va fi nici o problema daca va cadea adeziv de la faianta, acesta putand fi inalturat facil deoarece este moale in momentul in care se monteaza.

Placile se pot monta in stil clasic pe orizontala, dar poti incerca si un montaj atipic si cu aspect deosebit, in diagonala. Montajul in diagonala este foarte eficient in a masca mici imperfectiuni sau denivelari. De asemenea se poate opta pentru montajul gresiei in tabla de sah, stil care se intalneste frecvent in amenajari retro de mare efect.

Placarea clasica se face prin alinierea placilor una langa cealalta urmarind exact dimensiunea acestora. Are un efect modern, mai ales daca se foloseste o gresie de dimensiuni mai mari.

Baie stil clasic

Placarea pe diagonala a baii reprezinta o solutie eficienta pentru spatiile mici. Placile de gresie si faianta sunt montate oblic, model care ne va ajuta sa obtinem un rezultat grafic interesant. Astfel veti reusi sa camuflati eventualele imeprfectiuni ale baii, dar si sa dati senzatia de spatiu mai mare.

Baie cu gresie de dimensiuni mari

Modelul de placare al placilor ceramice in stil tabla de sah, unde doua culori vor fi combinate aleatoriu pentru a obtine un rezultat aparte.

Gresie tip sah

Materiale necesare montarii gresiei si faiantei in baie

Pentru a va face usoara sarcina montarii este bine sa aveti achizitionate din timp urmatoarele materiale: adeziv pentru gresie si faianta, chitul de rostuit, galeata, nivela, racleta, drisca zimtata, amestecator, ata de trasat, ciocan de cauciuc, aparatul de taiat gresia si faianta plus un burete.

Montare gresie

Odata ce aveti la dispozitie materialele si uneltele puteti purcede la montajul gresiei si faiantei.

Pregatirea peretilor si a podelei

Suprafetele pe care se monteaza placile ceramice trebuie sa fie perfect plane, rigide si foarte curate, fara urme de praf sau mortar. Peretii care au fost vopsiti anterior vor trece prin procesul indepartarii vechii acoperiri dupa care se vor umple golurile cu tencuiala pentru a se obtine o suprafata plana. Atunci cand peretii vor fi uscati se vor freca cu un smirghel fin. In cazul podelelor cu denivelari se va utiliza o sapa autonivelanta care are rolul de a umple partile mai joase. Intotdeauna se va aspira praful rezultat in urma acestor procese de pregatire. Atunci cand vom fi siguri ca avem toti peretii pregatiti vom masura suprafata si vom trasa reperele necesare pe zid.

Pregatire pereti pentru placare cu faianta

Prepararea adezivului

Inainte de a achizitiona adezivul trebuie sa cunoasteti tipul de suport pe care veti monta gresia si faianta. Exista adezivi diferiti pentru pereti din beton,  lemn, ipsos. De asemenea exista si posibilitarea montarii peste un strat vechi de gresie si faianta.

Adezivul pentru gresie si faianta se obtine simplu si rapid prin adaugarea de apa curata in pulberea achizitionata, si amestecarea acestora. Este indicat sa urmariti intotdeauna indicatiile producatorului de pe sac. Astfel veti obtine o pasta omogena, fara cocoloase, care sa poata fi aplicata usor cu spatula dintata, in strat uniform.

Preparare adeziv gresie

Aplicarea adezivului

Dupa omogenizarea adezivului incepeti sa-l aplicati cu mistria dupa care il veti nivela cu drisca dintata. Veti obtine o suprafata striata cu un strat de 4-6 mm grosime. Nu veti utiliza foarte mult adeziv deoarece acesta se usuca foarte rapid. Se va intinde adezivul necesar pentru a monta doar cateva placi ceramice, dupa care se va repeta procesul.

Montaj gresie

Montarea placilor

Montajul se va porni intotdeauna dintr-un colt. Astfel se va aplica prima placa, apasand-o usor pana face priza. Apoi, pentru fiecare noua placa, vom folosi distantiere de plastic care se vor posta intre placa reper montata anterior si cea care urmeaza a se aplica. Se va verifica cu un boloboc daca acoperirea este perfect plana. Se va continua aplicand portiuni de adeziv si lucrand alternativ, un rand pe verticala, unul pe orizonatala. Se vor repeta procesele prezentate mai sus pana se va ajunge la montarea ultimelor placi.

Montaj faianta

Ultimele placi se monteaza aplicand adezivul direct pe spatele placilor ceramice. Astfel vom evita intinderea adezivului pe perete dincolo de limita pe care ne-am propus-o. Dupa finalizarea placarii vom indeparta distantierele pentru a nu apuca adezivul sa se intareasca. Placile care vor avea suprafata acoperita de pete de adeziv se vor spala cu un burete umed.

Aplicarea chitului pentru rosturi

Ca si in cazul prepararii adezivului, chitul pentru rosturi se obtine tot prin amestecul pulberii din saculet cu apa. Acestea se amesteca pana la omogenizare, dupa indicatiile producatorului. Culoarea chitului va fi aleasa in functie de culoarea placilor ceramice. Pasta obtinuta dupa omogenizare se aplica intre placi cu ajutorul unei mistrii sau cu o drisca fara dinti. Vom folosi o miscare de mǎturare a suprafatei. Dupa finalizare vom indeparta surplusul de chit ramas pe placi cu acelasi burete umed. La final, dupa netezirea chitului se poate utiliza un lac special pentru a acoperi rosturile si a le proteja impotriva murdaririi ulterioare.

Chituire gresie

Hidroizolarea gresiei si faiantei in baie

Pentru a obtine cele mai bune rezultate va recomandam o hidroizolare eficienta a placilor ceramice pe care le montati. Astfel veti avea nevoie de sapa hidroizolanta sau ciment hidroizolant, care vor indrepta si eventualele defecte din perete sau podea dar si de banda de hidroizolatie care va sigila foarte bine si va stopa patrunderea apei in diferite colturi. Asadar este momentul sa va apucati de lucru! Indiferent ca veti opta sa puneti gresia in romb sau ca veti alege o gresie dreptunghiulara care sa arate clasic, rezultatul trebuie sa fie pe masura asteptarilor dumneavoastra.

Faianta de baie

Secrete in alegerea si montarea gresiei si faiantei in baie

Asa zisele secrete ale meseriei de montator gresie si faianta sunt reprezentate de fapt de cunoasterea perfecta a tuturor pasilor de montaj si a materialelor folosite. Un bun meserias va stii diferenta dintr un bun adeziv de gresie si un bun adeziv de faianta. Podeaua si peretele nu se comporta la fel, astfel ca, pentru a obtine rezultatele asteptate, este indicat utilizarea adezivului potrivit pentru fiecare suprafata in parte. Exista astfel o diferenta intre montajul faiantei si cel al gresiei.

Stabilirea necesarului de gresie si faianta in baie inainte de achizitionare

Un alt „secret” este constituit de buna coordonare a meseriasului cu proprietarul. Este indicat ca cei doi sa discute inainte de alegerea gresiei si faiantei pentru baie. Astfel ei vor putea stabili cu mai multa experienta care este necesarul de placi ceramice si de materiale aditionale.

Reducerea pierderilor in montarea gresiei si faiantei in baie

In acest mod se va obtine reducerea semnificativa a pierderilor de materiale deoarece meseriasul va putea sa calculeze premontaj cate placi vor fi necesare lucrarii. Un alt avantaj este constituit de faptul ca veti face reducere de timp si nervi, masuratorile facute de un profesionist fiind mai precise.

Cum alegem faianta pentru baie

Trucuri de montare a gresiei si faiantei pe un perete cu denivelari

In cazul in care unul sau mai multi pereti ai baii prezinta denivelari vom verifica cu ajutorul unui nivel, atat pe plan orizontal cat si pe cel vertical cat de mare este denivelarea, astfel incat sa hotaram daca vom indrepta peretele folosind doar adeziv pentru faianta sau un alt tip de mortar. Asadar, daca exista o diferenta de pana la 2 cm, vom utiliza adezivul din dotare. Daca diferenta este mai mare trebuie sa incarcam peretele cu mortar. Prin acest mod de calcul rezultatul va fi unul pe masura asteptarilor.

One thought on “Alegerea si montarea gresiei si a faiantei in baie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *