Instalatii de incalzire

5 soluții populare pentru încalzire

Din punct de vedere al temperaturilor de maine vom intra direct in iarna in adevaratul sens al cuvantului. Daca pana acum ne-am obisnuit cu temperaturi mai mult peste 0 grade ziua la Bucuresti, de maine sarim de la 4 grade media astazi la -4 maine. La inceputul sezonului meteorologii anuntau una dintre cele mai friguroase ierni dar sansele ca asta sa se mai intample credem ca sunt destul de scazute.

Una peste alta stim cu totii ca iarna nu-i ca vara si trebuie sa avem solutii pregatite pentru incalzirea locuintelor chiar daca nu vo inregistra maxime istorice in termometre.
Astfel ca ne-am gandit sa facem astazi o scurta trecere in revista a celor mai populare si accesibile solutii de incalzire existente pe piata.

Soba Bosky Country 301. Centrala termica pe gaz și calorifere

Numarul gospodariilor din Romania care au instalate centrale termice a deasit numarul celor bransate la un sistem centralizat de tip CET. Desi parerile despre eficienta CET ului sunt impartite
cert este ca in ultimii ani terenul pierdut de sistemul centralizat a fost castigat de centrala termica. Conform recensamantului din anul 2002, foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile 2,5 milioane de locuinte. In 2014, doar 1,35 milioane mai erau inca bransate – conform datelor ANRSC la nivelul lunii mai. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,55 milioane.
Astfel putem spune ca solutia clasica de incalzire in Romania anului 2017 este cu siguranta centrala termica impreuna cu caloriferele. Centrala produce prioritar apa calda si in mod secundar agent termic care incalzeste caloriferele. Centralele termice au evoluat putin dar exista imbunatatiri la nivelul centralelor in condensatie in ceea ce priveste randamentul si implicit consumul de gaz. Caloriferele existente pe piata sunt impartite in 3 categorii mari bazate pe materialul din care sunt construite.
Calorifere din aluminiu, otel si fonta, fiecare cu avantajele si dezavantajele lui. Legatura intre centrala si calorifer se poate face cu teava de cupru, PPR sau PEX. Pretul unei centrale termice ieftine se situeaza in jurul sumei de 2000 de lei si sunt din ce in ce mai greu de gasit. La centralele in condensatie pretul pleaca de la 2500 de lei
Centrale termice cu condensatie Bosch condens

 2. Cazane pe lemne și sobe

Daca in mediul urban centrala termica face legea, in mediul rural cele mai raspandite sisteme de incalzire sunt bazate pe lemn in special sobele si mai nou cazanele care pot produce si apa calda. Alegerea sobelor sau a cazanului pe lemne se face in special din cauza raspandirii slabe a retelelor de gaze in mediul rural dar si datorita faptului ca pana mai acum un an lemnul se gasea aproape peste tot, destul de mult ilegal si la pret mic. Dupa cum se stie din 2016 presiunile asupra acestui material ecologic au devenit foarte mari ceea ce a dus in primul rand la o scadere a ofertei si evident o crestere a pretului care pune in pericol in primul rand familile cu venituri mici si foarte mici. Cazanul pe lemne ramane o solutie ecologica si eficienta, mai ales in cazul cazanelor cu gazeificare, dar utilitatea lui depinde foarte mult de pretul combustibilului. Pretul cazanelor pe lemne pleaca de la 1850 de lei in cazul unui cazan de fonta si 2300 in cazul cazanelor de otel. In cazul unui cazan cu gazeificare trebuie sa fim pregatiti sa platim de 3 ori mai mult.

Cazan din otel Vision

3. Cazane pe peleți

In ultimii ani cazanele pe peleti au devenit o solutie viabila si ecologica tocmai datorita utilizarii ca si combustibil a peletilor. Din fericire suntem o tara care inca mai are lemn si implicit resturi din prelucrarea lemnului. Astfel, folosirea peletilor, pe care nu noi am inventat-o 🙂 a fost adoptata si implementata cu oarecare succes. Un atuu important la acest tip de cazan il reprezinta posibilitatea de automatizare.
Pretul lunar nu depaseste cu mult costul incalzirii pe lemne si nici chiar cel al incalzirii cu gaze dar cazanul in sine are preturi ce incep de la 8500 de lei. Pentru orice clcule si estimari este important sa discutati cu instalatori specialisti si mai ales cu inginerii de vanzari Romstal.

Cazan din otel cu peleti
4. Centrala electrică

Centrala electrică este o solutie pentru incalzire utilizata in special in zonele ce nu au disponibil alt tip de combustibil. La alegerea unei centrale termice electrice e necesar sa se faca o dimensionare corecta a volumului ce trebuie incalzit
si astfel sa se stabileasca puterea instalata necesara a centralei de la 6 pana la 28 Kw. Costul initil al centralei electrice este aproximativ la fel cu cel al cetralelr pe gaz dar factura lunara la curent mai ales in perioada de iarna va fi destul de mare. Pentru producerea apei calde cu ajutorul unei centrale electrice e nevoie de atasarea unui boiler extern.

5. Aeroterme și convectoare electrice.

Solutii ieftine initial dar care incalzesc destul de greu incaperile iar costul lunar este destul de ridicat. Aceste solutii sunt recomandate in locuri in care nu locuim permanent unde nu se justifica un sistem de incalzire sofisticat si costisitor. In general aerotermele si convectoarele electrice fac acelasi lucru cu aproximativ acelasi randament – transforma energia electrica in energie termica. Diferenta dintre ele in mare este doar de ventilator. In timp ce aeroterma foloseste un ventilator pentru a degaja aerul cald in incapere un convector foloseste dinamica a aerului cald ce se ridica in mod natural. Dimensiunile si forma sunt alte diferente care pot fi importante.

Inainte de a alege oricare dintre solutii va recomandam sa luati legatura cu specialistii din magazinele Romstal care sa va informeze, pentru ca orice sistem are plusurile si minusurile lui iar o decizie corecta nu se poate lua decat in cunostinta de cauza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *