31 octombrie | ziua Internationala a Marii Negre

Actualizat la 23 July, 2019 at 10:08 am

ziua Internationala a Marii Negre
Ziua de 31 octombrie a fost desemnata ziua Internationala a Marii Negre incepand cu anul 1996 cand toate cele 6 tari riverane ( Romania, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Rusia, Georgia ) au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra, la Istanbul.

Situatia ecologica a Marii Negre s-a inrautatit major in ultimii 40 de ani! Se intampla asta din cauza reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, pescuitul excesiv, si a deversarilor necontrolate de produse petroliere.

Cele mai multe stocuri de peste din Marea Neagra, deja afecatate de consecintele poluarii, au fost supra-exploate sau sunt amenintate de supr-exploatare.

In consecinta, exista un risc serios de pierdere a unor habitaturi valoarease si a unor piesaje, si, in cele din urma, a biodiversitatii si productivitatii ecosistemului Marii Negre.

Conform datelor Raportului de Supraveghere al Global Enviromental Facility ( GEF ) din 1992, cea mai serios degradata mare a planetei este Marea Neagra.

Documentul semnat in 1996 la Istanbul, a reprezentat un angajament clar pentru trecerea la actiune. El contine masuri stricte pentru controlul tuturor surselor de poluare, dar orientarea sa nu restrictiva ci constructiva.

O mare curata si un mediu reabilitat ecologic pot oferi mai multe beneficii economice, inclusiv venituri si locuri de munca in turism, pescuit, acvacultura.
fii Eco


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *