21 iunie ziua mondiala a Soarelui

Actualizat la 23 July, 2019 at 10:00 am

Astăzi în toată lumea este aniversată ziua Soarelui care coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, începutul verii astronomice. În ultimii ani se foloseste acest prilej si pentru promovarea utilizarii energiei solare in detrimentul combustibililor fosili. Ziua Mondială a Soarelui este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară si se sarbatoreste in Romania din anul 1997.

Energia solara sursa inepuizabilă

Este cea mai curată formă de energie de pe pământ şi este formată din radiaţii calorice, luminoase, radio sau de altă natură emise de soare. Cantităţile uriaşe ale acestei energii stau la baza aproape tuturor proceselor naturale de pe Pământ. Cu toate acestea, este destul de dificilă captarea şi stocarea ei într-o anumită formă (în principal căldură sau electricitate) care să pemită utilizarea ei ulterioară.

ziua mondiala a Soarelui

Soarele este o sferă gigantică de plasmă, alcătuită în cea mai mare proporţie din hidogen şi heliu, cu diametrul de 1,4 milioane de kilometri, de 109 ori mai mare decât al Terrei, şi are o masă de 2 miliarde de tone. Incepand de astazi soarele poposeste mai mult pe cer pana la solstitiul de iarna. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui. Conform tradiţiei româneşti, sarbatoarea pagana a solstiţiul de vară se serbează prin focurile de Sânziene sau Drăgaica pe 24 iunie cand Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. DIncolo de traditii si obiceiuri soarele ramane steaua fara de care viata nu ar fi posibila pe Terra.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *